Ομόφωνο όχι από τα ελληνικά κόμματα στον απαράδεκτο συμψηφισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται από τη γειτονική χώρα για πραξικοπηματίες σε αντάλλαγμα με την αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν για 54η μέρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Η ελληνική πλευρά, επιδεικνύοντας αρραγές μέτωπο σε αυτό το ζήτημα, απορρίπτει ως απαράδεκτη κάθε αναφορά σε ανταλλαγή ή συμψηφισμό με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Η Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο και χθες μέσω του Αλέξη Τσίπρα έστειλε αρνητικό σήμα στην Αγκυρα.

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο και πρόσθεσε πως η Ελλάδα από τη δική της πλευρά, μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένει να κρατά τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. «Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς» τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και για την ένταση στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. «Δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Το σκέλος των δηλώσεων του τούρκου προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενο. Οι δηλώσεις από μόνες τους, αν και αποτελούν ένα βήμα, δεν αρκούν. Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη».

Ο Μητσοτάκης. Επιθετική έναντι της Τουρκίας ήταν και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποίησε χθες μια συμβολική και σημειολογική επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, εκεί που υπηρετούσε ο άτυχος πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την Τουρκία «να απελευθερώσει αμέσως τους δύο έλληνες αξιωματικούς», χαρακτηρίζοντας παράνομη την κράτησή τους. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε καμία λογική ανταλλαγής ή συμψηφισμού». Σε αυτό το κλίμα, σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν εκτός του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επεδίωξε να γίνει αυτή η σύναξη στην παρούσα χρονική στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επίσης θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις (ΠΓΔΜ, Κόσοβο), ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν υποδομές, μεταφορές, ενέργεια. Είναι πολύ πιθανόν ο Αλ. Τσίπρας να θέσει και στη σύνοδο αυτή το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.