Παρουσιάζεται ως ο ειδικός στις αγοραπωλησίες. Ως ένας από τους πλέον πετυχημένους ντίλερ στον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Είναι ο άνθρωπος που έχει βρεθεί πίσω από την πώληση της Μάντσεστερ Σίτι και μάλιστα… δύο φορές. Την πρώτη όταν οι Citizens πωλήθηκαν το 2007 στον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Τακτσίν Σιναβάτρα και έναν χρόνο αργότερα όταν ο ίδιος σύλλογος πωλήθηκε στον σεΐχη Μανσούρ.

Κι όμως, ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ο άνθρωπος που έχει προχωρήσει σε ντιλ πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, προσπαθεί εδώ και έναν μήνα να πάρει τον καταχρεωμένο και στο χείλος του γκρεμού Παναθηναϊκό από τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος τον… χαρίζει και δεν τα έχει καταφέρει.

Ο Πιεμπονγκσάντ δεν είναι ουρανοκατέβατος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλο επιχειρηματικό δαιμόνιο, έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας, που έχει ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός, εργάστηκε ως καθηγητής, αλλά τον κέρδισαν τα μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ. Ιδρυσε μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού, ανέπτυξε γρήγορα μέσω αυτής πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και με τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ban Chang Group, η επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε στην Μπανγκόκ, τον έβαλε στους τομείς της βιομηχανίας, η πολιτική ήταν μία ακόμα από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκε, λειτουργώντας κυρίως ως σύμβουλος πολιτικών προσώπων. Ενεργειακά ποτά, συνεργασία με την κινεζική Red Bull, πρόεδρος της εταιρείας Carabao Group, σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδίκευση στις αγοραπωλησίες, αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης. Ενας άνθρωπος που δεν σταματούσε ποτέ και πουθενά.

Μέχρι που αποφάσισε να καταπιαστεί με το ποδόσφαιρο. Εκείνος ήταν πίσω από τα ντιλ για τη Μάντσεστερ Σίτι, πίσω από την αγορά της Πόρτσμουθ από την κτηματομεσιτική Hydra Properties του σεΐχη Μανσούρ έναντι 80 εκατ. στερλινών, πίσω και από την αγορά της αγγλικής Ρέντινγκ. Το 2015 ξεκίνησε και τις χορηγίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Σπουδαιότερη όλων είναι η συμφωνία με την αγγλική Football League για τη μετονομασία του Λιγκ Καπ σε Carabao Cup έως και το 2020. Δουλειές στη Βραζιλία με τη Φλαμένγκο, δουλειές στο Βέλγιο με τη Μουσκρόν, συνεργασία με τον Πίνι Ζάχαβι.

Η αρχή

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην καθημερινότητα του Γιάννη Αλαφούζου πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Περίπου στις αρχές Μαρτίου ο Mr Σκάι έμαθε από ανθρώπους του επιχειρηματικού χώρου ότι η Pan Asia σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόταση αγοράς της ΠΑΕ.

Πράγματι, η πρόταση έγινε επίσημα στις 28 Μαρτίου. Δεκατρία εκατομμύρια στον Αλαφούζο, 7,5 εκατομμύρια για το προπονητικό κέντρο και άλλα 7 εκατομμύρια για το δεσμευμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ακολούθησαν τέσσερα ραντεβού μεταξύ του Αλαφούζου και του Ταϊλανδού, από την πλευρά του Παναθηναϊκού δόθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν τα χρέη. Εκείνα που ο Αλαφούζος είχε πει ότι θα αναλάβει φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό.

Εγγυητική που δεν δόθηκε

Ωστόσο τα πρώτα σύννεφα στις συζητήσεις εμφανίστηκαν από τη στιγμή που ο Γιάννης Αλαφούζος θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο Ταϊλανδός και το fund που εκπροσωπεί έχουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί και μπορούν να τα βάλουν αμέσως στην ομάδα. Ο έλληνας εφοπλιστής ζήτησε να κατατεθεί το ποσό των 13 εκατ. ευρώ σε έναν λογαριασμό ή να υπάρξει εγγυητική επιστολή από τράπεζα, αλλά ο Πιεμπονγκσάντ αρνήθηκε.

Γι’ αυτό και το Σάββατο ο Αλαφούζος πέρασε στην… αντεπίθεση. Για πρώτη φορά σε όλο αυτό το διάστημα μίλησε επίσημα. Οχι το περιβάλλον του και οι κύκλοι του, αλλά ο ίδιος. Εβγαλε στη δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει, είπε ότι αποδέχεται τους όρους, αλλά ζήτησε να μπουν 27 εκατομμύρια ευρώ σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Με λίγα λόγια, είπε στον Πιεμπονγκσάντ… «show me the money». Να εμφανίσει τα λεφτά και να πάρει τον Παναθηναϊκό. Οπως ακριβώς είχε κάνει και με τον πρίγκιπα του Τσάκα, με τον τελευταίο να εξαφανίζεται.

Η διαπραγμάτευση μετατράπηκε τα τελευταία δύο 24ωρα σε ένα επικοινωνιακό θρίλερ, με άγνωστη την κατάληξη. Η πλευρά του Ταϊλανδού εμφανιζόταν το βράδυ του Σαββάτου ενοχλημένη, λέγοντας πως ο Αλαφούζος δεν απάντησε στην ουσία της πρότασης και, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αρνείται να προχωρήσει με τον τρόπο που ζήτησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, δηλαδή με χρήματα στην ΑΜΚ.

Ο Αλαφούζος απάντησε χθες με νέα ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα… τρικ πίσω από τις απαντήσεις του και πως περιμένει τους εκπροσώπους του fund στην Αθήνα για να προχωρήσει το θέμα, με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ να ετοιμάζει ταξίδι το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Εδώ πλέον που έφτασε το θέμα δεν μπορεί να τραβήξει πολύ περισσότερο. Αλλωστε, ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώρια. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ο υποβιβασμός έρχεται όλο και πιο κοντά και απαιτείται λύση αμέσως. Είτε από την Pan Asia, είτε από το Athens Alive, το οποίο δεν έμεινε άπραγο σε όλο αυτό, με τον Γιαννακόπουλο να εκφράζει δυσαρέσκεια για τον Αλαφούζο λόγω του τάιμινγκ που επέλεξε να απαντήσει (την ημέρα που βγήκε το MoU του Athens Alive με την κυβέρνηση) και τον εκπρόσωπο της Redstone Μαρκ Αλεξάντερ να δηλώνει ότι η κοινοπραξία θέλει να χτίσει γήπεδο στον Παναθηναϊκό ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Ευρώπη… τέλος και επίσημα

Γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό στον Παναθηναϊκό για την απόφαση της UEFA και πλέον είναι επίσημο: η ΠΑΕ ειδοποιήθηκε ότι η απόφαση του δικαστικού τμήματος του σώματος οικονομικού ελέγχου των συλλόγων είναι αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την πρώτη φορά που θα δικαιούται να μετάσχει σε αυτές έως τη σεζόν 2020-2021 και πρόστιμο 200.000 ευρώ. Η ποινή είναι οριστική και οφείλεται στο ότι ο Παναθηναϊκός δεν διακανόνισε το σύνολο των οφειλών που είχε προς ποδοσφαιριστές, εργαζομένους και άλλους συλλόγους. Αν ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να εξασφαλίσει φέτος ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, τότε η ποινή θα έσβηνε και από τη σεζόν 2019-2020 θα μπορούσε να παίξει στην Ευρώπη. Η πρώτη πεντάδα όμως αποτελεί στόχο μη εφικτό πλέον, έπειτα και από το -3 με τον Βέμερ, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον για δύο ακόμα χρόνια Ευρώπη… τέλος για τον Παναθηναϊκό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επόμενους ιδιοκτήτες του συλλόγου.