«Εκμεταλλεύσου την κατάσταση προτού περιπλακεί»: αυτή μοιάζει να ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισπεύσει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές κατά 18 μήνες. Ο τούρκος πρόεδρος, επισημαίνει στους «New York Times» και στη «Libération» ο Σονέρ Τσαγκάπταϊ, από το Washington Institute for Near East Policy, σπεύδει να εξαργυρώσει στην κάλπη την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη (7,4% πέρυσι) καθώς και το κύμα τουρκικού εθνικισμού που προκάλεσε η νίκη επί των Κούρδων της Συρίας YPG στην Αφρίν πριν εμφανίσει ενδείξεις υπερθέρμανσης η πρώτη και υποβαθμιστεί μέσα στον κυκεώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η δεύτερη.

Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες του Ερντογάν να εξασφαλίσει την ανενόχλητη προέλασή του προς τη νίκη, χάρη στη μετα-πραξικοπηματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ασφυκτική μέγγενη στην οποία βρίσκονται τα τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται πως κάποια πράγματα εξακολουθούν να διαφεύγουν από τον απόλυτο έλεγχό του: η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε χθες να επιτρέψει στο ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, αποκαλούμενης και «Μαρίν Λεπέν της Τουρκίας», να συμμετάσχει στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Η υπερεθνικίστρια Ακσενέρ, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας από τις 8 Νοεμβρίου του 1996 έως τις 30 Ιουνίου του 1997 επί πρωθυπουργίας Ερμπακάν, θεωρείται ως η μοναδική επικίνδυνη αντίπαλος που διαθέτει ο Ερντογάν στα (ακρο)δεξιά του μετά την εκλογική του συμμαχία με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του ΝτεβλέτΜπαχτσελί. Στο MHP ανήκε και η ίδια μέχρι πέρυσι, οπότε αποχώρησε λόγω της απόφασης του Μπαχτσελί να στηρίξει τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για τημετατροπήτης Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. Το Καλό Κόμμα το ίδρυσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ήδη όμως εμφανίζεται να πλησιάζει απειλητικά το 10% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.

Η επιλογή της 24ης Ιουνίου για τις εκλογές θεωρήθηκε και ως τρικλοποδιά στην Ακσενέρ: βάσει του εκλογικού νόμου ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να έχει προχωρήσει σε συνέδριο τουλάχιστον έξι μήνες πριν (μπορέσει να) συμμετάσχει σε εκλογές. Το Καλό Κόμμα χάνει κανονικά τη διορία της 24ης Ιουνίου για τέσσερις ημέρες. Νωρίς χθες, ωστόσο, 15 βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ανακοίνωσαν πως προσχωρούν σε αυτό, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη στους 20 βουλευτές: τα κόμματα με 20 και πλέον βουλευτές αναγνωρίζονται ως κοινοβουλευτικές ομάδες και έχουν αυτομάτως το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

«Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία ως βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους αλλά ως ήρωες που έσωσαν τη δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του CHP. «Δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Αλλά αυτές τις ημέρες της αρχής του ενός ανδρός είναι που πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας», πρόσθεσε. Λίγες ώρες αργότερα, το πρακτορείο Ανατολού αποκάλυψε τη λίστα των δέκα κομμάτων στα οποία επιτράπηκε η συμμετοχή στις εκλογές της 24ης Ιουνίου –ένα από αυτά και το Καλό Κόμμα.