Σε άμεσες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προκειμένου να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι «τρύπες» που έχουν διαπιστωθεί στην ελληνική πολεμική μηχανή προχωρά η κυβέρνηση, καθώς οι καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην Αθήνα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας θα συνεδριάσει άμεσα το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εγκρίνει τις επιλογές για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμφώνησαν καταρχήν στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα μέσω διαβουλεύσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο επιδιώκει να εντάξει –με χρονομίσθωση –στο οπλοστάσιό της δύο σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες για να υψώσουν ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι.

Στην επιδίωξη της Αθήνας να χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες FREMM για το Αιγαίο, την οποία είχαν αναδείξει «ΤΑ ΝΕΑ» (10/03/2018), αναφέρθηκε αναλυτικά ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι θα πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο, μέσα στο καλοκαίρι. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας προκάλεσαν θόρυβο στην Αγκυρα, αλλά και στο Παρίσι, πόσω μάλλον που ο Κουβέλης επικαλέστηκε επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λίγες ώρες αργότερα, νέες δηλώσεις από γάλλους αξιωματούχους στο Παρίσι προκάλεσαν απορία και σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ειδικότερα, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί εμφανίστηκε να μη γνωρίζει αν υπάρχει συμφωνία για τη μίσθωση δύο φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σημείωνε ωστόσο ότι «είμαστε στη διάθεση των ελλήνων φίλων μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμη πιο στενά».

Το τηλεφώνημα που ξεκλείδωσε τις προθέσεις, πάντως, φαίνεται ότι έγινε μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη. Από εκείνη τη συνεννόηση των δύο ηγετών και μετά, όλα άρχισαν να τρέχουν πολύ γρήγορα μέχρι την Παρασκευή το πρωί, όταν στις γαλλικές Αρχές έφτανε επίσημο ελληνικό αίτημα για τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει άμεσα και με χρονομίσθωση τα δύο σκάφη.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ… ΚΟΜΠΟΙ. Η Αθήνα καίγεται να έχει άμεσα διαθέσιμες τις δύο FREMM και όντως έγινε συζήτηση για το καλοκαίρι. Ομως μέχρι τότε πρέπει να λυθούν αρκετοί «ναυτικοί κόμποι».

n Πρώτ’ απ’ όλα, χρειάζεται η αναβάθμιση των υποδομών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για να μπορεί να γίνει η υποδοχή και συντήρηση των σκαφών.

n Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, καθώς έχει μόνο τέσσερις τέτοιες φρεγάτες διαθέσιμες και δεν θα παραλάβει άμεσα νέες για να τις αναπληρώσει.

n Ο τρίτος κόμπος έχει να κάνει με την εκπαίδευση του προσωπικού. Απαιτούνται αρκετοί μήνες (έως και έτος) μέχρι οι έλληνες αξιωματικοί να εξοικειωθούν με το σκάφος.

n Ο τελευταίος κόμπος δεν είναι άλλος από το κόστος και την κατάρτιση της σύμβασης για την οποία θα απαιτηθεί χρόνος εβδομάδων, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο leasing στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στις συμβάσεις, εκτός από τις λεπτομέρειες με το τι θα προβλέπεται για κάθε πιθανό ενδεχόμενο, θα περιγράφονται και τα οπλικά συστήματα με τα οποία θα έρθουν εφοδιασμένα τα δύο καράβια, και από αυτό θα οριστικοποιηθεί εν πολλοίς και το ετήσιο κόστος χρήσης.

Αξιωματικοί του Ναυτικού με πλούσια εμπειρία εκτιμούν ότι ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων πιθανότατα θα προκαλέσει κάποια καθυστέρηση μέχρι οι γαλλικές FREMM να περιπολούν στο Αιγαίο υπό ελληνική σημαία.