Στην πολιτική, συχνά, λέγεται ότι μετρά πρωτίστως ο χειρισμός των συμβόλων. Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, γιος του Αχιλλέα, κάνει το ένα μετά το άλλο βήματα που οδηγούν όλο και πιο κοντά στο κέντρο της ΝΔ. Κι είναι ένα από τα πρόσωπα που –όχι μόνο λόγω ονόματος αλλά και σχέσεων με τον πρώην πρωθυπουργό και εξάδελφό του –ενσαρκώνουν τον καραμανλισμό. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο τολμηρές. Φάνηκε στις χθεσινές, έμμεσες πλην σαφείς, πλαγιοβολές του προς στελέχη της ΝΔ που είχαν καταγραφεί ως προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό αλλά έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα στην κριτική τους, εντός ή εκτός Facebook, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι το κόμμα του οποίου ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε πρόεδρος επί 13 χρόνια και σήμερα είναι εν ενεργεία βουλευτής του.

Συνεπώς δεν γίνεται να λες ότι είσαι «καραμανλικός» και να πετροβολάς τη ΝΔ. Τελεία και παύλα» τόνισε σε συνέντευξή του (ΑΠΕ). Παραλλήλως ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του –αλλά και του πρώην πρωθυπουργού –λέγοντας ότι η ΝΔ ήταν και είναι η παράταξη του μέτρου. «Ιστορικά το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο που εφάρμοσε το δόγμα «τάζουμε τα πάντα στους πάντες». Πριν από λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο αποκορύφωμα της «έξαλλης αντιπολίτευσης», με τα δήθεν σκισίματα των Μνημονίων και όλα αυτά τα φαιδρά» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το 2009 ο Κώστας Καραμανλής είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ενώ ο αντίπαλός του έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει σήμερα η ΝΔ».

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του βουλευτή φανερώνουν πως εκτυλίσσεται μία αναδιάταξη ισορροπιών και μία νέα ιεράρχηση προσώπων στο ευρύτερο καραμανλικό στερέωμα. Κι αυτές κινούνται στη γραμμή «απεταξάμην τον Τσίπρα!». Μολονότι, μάλιστα, ο Καραμανλής ο νεότερος κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ είχε ταχθεί διακριτικά με το μέρος του Απόστολου Τζιτζικώστα, πλέον η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία –έχει αποκατασταθεί πλήρως και λειτουργεί άψογα. Ως καραμανλικός της τρίτης γενιάς, ο βουλευτής της ΝΔ τοποθετείται άνετα στον νοητό άξονα που ενώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Παρά τα κατά καιρούς θρυλούμενα δε, ο άξονας αυτός είναι σταθερός και, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, φάνηκε στις καθαρές αποστάσεις που πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν χρειάστηκε. Επιβεβαιώθηκε επίσης στη σύγκλιση του πρώην και του νυν αρχηγού της ΝΔ στο λεπτό θέμα του Σκοπιανού.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση του διαχρονικού καραμανλικού συστήματος πίσω από την ηγεσία της ΝΔ. Το φθινόπωρο του 2016, σε Συνέδριο που είχε οργανώσει η έδρα Καραμανλή στη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη –απόφοιτοί της είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής Σερρών –είχε αρχικά προσκληθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, κατόπιν διαφόρων χειρισμών, η πρόσκληση αποσύρθηκε και ο ρόλος του κεντρικού ομιλητή δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρομοίως, όταν κατέστη σαφής η πρόθεση του Πρωθυπουργού να παραστεί στην ομιλία τιμής του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλον Γιούνκερ στην Αθήνα για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής (όπου πρωτοστατούν ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Πέτρος Μολυβιάτης και, βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός) αποφάσισε αιφνιδίως η εκδήλωση να μετακομίσει από το Μέγαρο Μουσικής στη Βουλή. Δηλαδή να μην έχει πλέον πολιτικό αλλά πολιτειακό χαρακτήρα. Ο Γιούνκερ λοιπόν θα μιλήσει την Πέμπτη στη Βουλή, ενώ σήμερα το πρωί στο Ιδρυμα στη Φιλοθέη θα πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε μία λιτή τελετή.