Σε μία νέα πρόκληση εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απλευθέρωση υπό αυστηρούς όρους του ενός εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα, προχωρά ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, ο οποίος χαρακτηρίζει την χώρα μας ως τόπο «συγκέντρωσης εγκληματιών». Ο Α. Γκιουλ τονίζει την ιδαίτερη ενόχληση της Άγκυρας απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, που απορρίπτει τα επανειλημμένα αιτήματα εκδόσεως στην γείτονα των «8» και αντ’ αυτού προχωρά στην απελευθέρωση ενός από αυτούς.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στον έλληνα ομόλογο του, Σταύρο Κοντονή μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μέτα, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ‘λιμάνι’ για τους εγκληματίες της χώρας μας». Σύμφωνα με τον ίδιο «τα μέλη του πραξικοπήματος με τα πλέον αιματοβαμμένα χέρια πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες».

Στην επιστολή του ακόμα ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία περιμένει να δει και στην πράξη πέρα από τα λόγια την στήριξη που δήλωσε ότι παρέχει η Αθήνα στην Άγκυρα, μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να μην επιτρέπεψει να παραμένουν οι «τρομοκράτες» στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στην Τουρκία. Ο Α. Γκιουλ επισημαίνει ακόμα ότι κανένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η μάχη απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να είναι κοινός στόχος.