Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ήταν καθοριστικός τόσο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος όσο και για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσιγκτον: το ΔΝΤ είναι αυτό που θα πει την τελευταία λέξη τόσο για την περίοδο έως τον Αύγουστο όσο και για τη συνέχεια.

ΔΝΤ και Γερμανία βρίσκονται για μία ακόμα φορά στον ίδιο συνασπισμό. «Εχουμε αποδεχθεί ότι τα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο Τόμσεν, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητείται τώρα είναι η στρατηγική και η ποσοτικοποίηση των μέτρων. «Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και αργότερα, αρκεί να είναι συγκεκριμένα» σημείωσε, αποκαλύπτοντας πολλά βήματα προσέγγισης με τη γερμανική οπτική.

Στο καυτό –και πολιτικά –θέμα του χρόνου περικοπής του αφορολογήτου, ο Πολ Τόμσεν άφησε στην άκρη τους αριθμούς και εστίασε στην ποιότητα των μεταρρυθμίσεων και στο κατά πόσο είναι «φιλικές προς την ανάπτυξη». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα ζητήσει μείωση και του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2019 (αντί για το 2020), τόνισε πως δεν έχει αμφιβολία για την επίτευξη των στόχων αλλά ερωτηματικά για τα μέσα που χρησιμοποιούνται και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη. Οπως εξήγησε, μέχρι τώρα η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν επιθετική, με μεγάλη συμπίεση των δημόσιων δαπανών και αύξηση των φόρων σε ρηχή βάση. Είναι γνωστό ότι, κατά την άποψη του ΔΝΤ, η μείωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ μεταφράζεται σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, φάνηκε ξεκάθαρα πως βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι εντός. Η ενεργοποίηση του προγράμματός μας, είπε, πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, αποκαλύπτοντας ότι για να υπάρξει πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι «τουλάχιστον μία αξιολόγηση». Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» προτίμησε την έκφραση «καλή έξοδος» υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν συνέχεια.