Οι επόμενες 50 μέρες είναι πιθανότατα οι πιο κρίσιμες μέρες της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα γνωρίζουμε όχι μόνο αν οι Πράσινοι θα έχουν γλιτώσει από τον εφιάλτη του υποβιβασμού, για τον οποίο δίνουν μεγάλο αγώνα σε πολλά μέτωπα, αλλά και αν η επόμενη μέρα και οι επόμενες χρονιές θα επαναφέρουν την αίγλη του παρελθόντος στον σύλλογο και θα τον βγάλουν από τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος.

Και αυτό εξαρτάται φυσικά από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την πώληση του Γιάννη Αλαφούζου σε νέο ή νέους ιδιοκτήτες. Το Pan Asia Investments έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό σε συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο και σε επίσημη πρόταση με συγκεκριμένα ποσά και προϋποθέσεις: μία από αυτές είναι να μην υποβιβαστεί η ομάδα και φυσικά να την παραλάβουν δίχως την παραμικρή οικονομική οφειλή. Πράγμα αδύνατον αυτή τη στιγμή, αφού τα χρέη ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πάντα η προοπτική του Athens Alive OAKA, του κονσόρτσιουμ δηλαδή που συνεργάζεται με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία να επενδύσει και στον Παναθηναϊκό, με μπροστάρη τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιαννακόπουλος με τους συνεργάτες του προχωρούν κανονικά στο πλάνο που έχουν καταρτίσει και στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει στην κυβέρνηση για να παρουσιάσουν τη νέα τους πρόταση. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη στις 15 Μαΐου, με τις ομάδες εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό να δουλεύουν νυχθημερόν πάνω στο πλάνο ώστε να είναι όλα έτοιμα.

Μάλιστα, ο Γιάννης Αλαφούζος φαίνεται να προτιμά τη λύση του Γιαννακόπουλου και των συνεργατών του για να παραδώσει την ΠΑΕ, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει την έγκρισή της και προχωρήσει το έργο στο ΟΑΚΑ και κατ’ επέκταση η πρόταση αγοράς του Παναθηναϊκού, ο Αλαφούζος δεν θα αξιώσει επιπλέον χρήματα, κάτι που φέρεται ότι έχει κάνει με το Pan Asia.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι πως ο Γιαννακόπουλος και το κονσόρτσιουμ Athens Alive δεν θα κάνουν πίσω ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός υποβιβαστεί. Είναι ξεκάθαροι στις προθέσεις τους και αν προχωρήσουν για το ΟΑΚΑ, θα προχωρήσουν και για την ΠΑΕ, ανεξάρτητα αν θα βρίσκεται στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο ταϊλανδός επιχειρηματίας Πάιρο Πιεμπονγκσάντ και το Pan Asia Investments, το οποίο και εκπροσωπεί, φαίνεται να πιέζουν τον Γιάννη Αλαφούζο για απάντηση εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ο Πιεμπονγκσάντ έθεσε ως deadline για να του απαντήσει ο Γιάννης Αλαφούζος την ερχόμενη Παρασκευή, στενεύοντας τα περιθώρια για τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού και θέλοντας να πάρει το πάνω χέρι στην υπόθεση αγοράς της ΠΑΕ. Από τον Παναθηναϊκό, πάντως, εξακολουθούσαν να υποβαθμίζουν το θέμα, λέγοντας πως πρόκειται για μια ιστορία η οποία ναι μεν υπήρξε, αλλά δεν είχε και δεν θα έχει συνέχεια.
Στο «και πέντε» μπήκαν λεφτά έναντι οφειλών

Ο Παναθηναϊκός έδωσε σε μια μέρα 95.000 ευρώ σε Λέτο, Τοτσέ, Εσιέν και άλλες 50.000 ευρώ στον Βέμερ, που αντιστοιχούν σε μία από τις δέκα δόσεις. Πάνω που η θηλιά άρχισε να πνίγει τον λαιμό του Παναθηναϊκού, οι Πράσινοι αποφάσισαν να αντιδράσουν, ο Γιάννης Αλαφούζος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αποφύγουν τον άμεσο κίνδυνο υποβιβασμού λόγω χρεών. Διότι αν δεν πληρώνονταν οι Λέτο, Τοτσέ και Εσιέν, τότε το εφιαλτικό σενάριο θα ερχόταν πιο κοντά.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε χθες τα 95.000 ευρώ στους τρεις τελευταίους, εξοφλώντας οριστικά τον Τοτσέ (κατατέθηκαν τα τελευταία 20.000 ευρώ), ενώ κατέθεσε 50.000 ευρώ στον Λέτο και 25.000 ευρώ στον Εσιέν. Στον Αργεντινό οφείλει πλέον ακόμα 100.000 ευρώ, ενώ 150.000 ευρώ είναι το υπόλοιπο χρέος στον Γκανέζο.

Χρήματα δόθηκαν και στον Γενς Βέμερ, ωστόσο το μπέρδεμα με τον γερμανό πρώην παίκτη της ομάδας συνεχίζεται. Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε μεν 50.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μία από τις δέκα δόσεις που έχουν επιδικαστεί, ωστόσο προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ώστε να λάβει απάντηση για το αν με αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν οι βαθμοί ή χρειάζεται να δοθεί όλο το ποσό. Μάλιστα, ζητούν να «παγώσει».

Επαφή με Γραμμένο

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα που θα βάλει στο τραπέζι η πλευρά του Παναθηναϊκού θα είναι αυτό του Βέμερ.

Οι Πράσινοι θα ξεκαθαρίσουν στον πρόεδρο της ΕΠΟ πως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ στον Γερμανό, αλλά θα ζητήσουν να αυξηθούν οι δόσεις και να πάνε σε 18 ή 20 προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής. Παράλληλα αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το θέμα της αλλαγής της ποινής του υποβιβασμού για τους μη αδειοδοτημένους συλλόγους, με τον Παναθηναϊκό να ασκεί πιέσεις προς την ΕΠΟ να αλλάξει τον κανονισμό, έστω κι αν δεν πάρει την έγκριση από τη Σούπερ Λίγκα.