«Ελλάς – Γαλλία: Νέα Συμμαχία». Αυτό θα μπορούσε να είναι το νέο σύνθημα μετά την κίνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ανοίξει ομπρέλα προστασίας στην Ελλάδα. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα και στη σκιά των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας, ο Μακρόν, πρόεδρος της παραδοσιακής φίλης και συμμάχου χώρας Γαλλίας, εγκαινίασε χθες μια νέα περίοδο στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Με την ομιλία του το μεσημέρι στην αίθουσα της Ολομέλειαςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέφερε στήριξηστην Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά, χαρίζοντας ένα πολιτικό δώρο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο υπάρχει τακτική επικοινωνία, αλλά και μια ειλικρινής και έντιμη σχέση.

Με μια ομιλία που χειροκροτήθηκε ο γάλλος πρόεδρος ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις, ικανοποιώντας πάρα πολλούς από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας» τόνισε απαντώντας σε παρέμβαση του έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και ξεκαθάρισε, στέλνοντας μήνυμα επί της ουσίας στην Τουρκία: «Η θέση της Γαλλίας είναι πάγια: Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους».

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με την Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Αλ. Τσίπρα. Και τόνισε ότι «η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας».

Ο Τσίπρας. Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από το ακριτικό Καστελλόριζο έστειλε μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν και μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε και δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν γιατί επιδιώκει την αλληλοσυνεργασία και παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει» σημείωσε και διευκρίνισε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιον τρόπο και αν χρειαστεί.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση από την πλευρά του Πρωθυπουργού –επισκέφθηκε και τη φρουρά στο ακριτικό νησί της Ρω, όπου και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω –της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Τουρκίας, οι οποίες κατά τον ίδιο δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος της γειτονικής χώρας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία την οποία είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που του τηλεφώνησε για τον συλλυπηθεί γιατην απώλεια του αεροπόρου Γιώργου Μπαλταδώρου (έκανε ειδική μνεία), και σημείωσε ότι «ήταν μια ένδειξη καλής θέλησης», αλλά «αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια».

Η κίνηση του Μακρόν, ο οποίος έτυχε θερμής φιλοξενίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα όσο λίγοι ξένοι ηγέτες, έρχεται στη σκιά των προχωρημένων συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra (κατηγορίας stealth), τελευταίας γενιάς.

Οι φρεγάτες. Οι συζητήσεις Ελλάδας και Γαλλίας που αφορούν την αγορά δύο φρεγατών, με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα, έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, αλλά η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Παρισιού.

Οι φρεγάτες τύπου Belharra δεν δύνανται να παραληφθούν νωρίτερα από το 2021 (είναι υπό ναυπήγηση), ενώ για να καλυφθεί το κενό αυτών των περίπου τριών ετών συζητείται η ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου Fremm που είναι επίσης κατηγορίας stealth.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σε ερώτηση του μέλους του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή πως θα είναι δίπλα στην Ελλάδα –στρατιωτικά –για να υπεραμυνθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Εύα Καϊλή, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στο ΝΑΤΟ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη δεν είναι μόνο γαλλική και γερμανική, αλλά εδώ είμαστε και Ελληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, που πληρώνουμε τον λογαριασμό στα σύνορα της Ευρώπης», με τον γάλλο πρόεδρο να δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών.

Τουρκικά μαχητικά

Παρενόχλησαν και την πτήση του Πρωθυπουργού

Σε ακόμη μία πρόκληση προχώρησε χθες η Τουρκία – περισσότερο όμως εντυπώσεων και λιγότερο ουσίας, όπως τονίζεται από το «Πεντάγωνο» – καθώς τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, από τη Ρω στη Ρόδο. Ειδικότερα, το απόγευμα, κατά την επιστροφή του ελικοπτέρου Σινούκ από τη νήσο Ρω στη Ρόδο, την οποία είχαν επισκεφθεί νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά F-16 που πετούσαν σε πολύ μεγάλο ύψος (27.000 πόδια) εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών. Στην περιοχή βρίσκονταν έξι ελληνικά μαχητικά που αμέσως αναχαίτισαν τα τουρκικά. Επίσης, κατά την πτήση της επιστροφής και πάλι, ο πιλότος του ελικοπτέρου έλαβε τις γνωστές τουρκικές ειδοποιήσεις από τον ασύρματο, ότι δηλαδή «πετάτε σε τουρκικό εναέριο χώρο». Σημειώνεται ότι σχεδόν πάντα, όταν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποιεί πτήση στη συγκεκριμένη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα τουρκικά ραντάρ στέλνουν στον ασύρματο τις ίδιες ειδοποιήσεις. Εντούτοις, οι έλληνες πιλότοι κατά πάγια πρακτική αγνοούν αυτές τις ηχητικές παρενοχλήσεις.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα προχώρησαν χθες σε οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας στο Βορειοανατολικό και το Νοτιανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, με δυσάρεστα επεισόδια απείλησε την Ελλάδα ο τούρκος αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ σε περίπτωση που η χώρα μας – όπως είπε – δεν εγκαταλείψει τις επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες.