Τι φέρνει πιο κοντά τη ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής; Το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη για την Tοπική Aυτοδιοίκηση, οι βασικοί άξονες του οποίου –όπως έχουν παρουσιαστεί μέσω συνεντεύξεων και διαρροών –βρίσκουν καθολικά αντίθετα τα δύο κόμματα. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στο αυριανό Συνέδριο των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ερμηνεύεται ως ευκαιρία για να αναβιώσει και το αντιπολιτευτικό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση. Και οι δύο, άλλωστε, θεωρούν ότι οι τακτικισμοί των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Αυτοδιοίκηση γίνονται σε λογική διαχείρισης της ήττας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας ότι η Αυτοδιοίκηση έπαιξε θετικό ρόλο στο να κρατηθεί όρθια η κοινωνία στην οκταετία της κρίσης, θέλει να την καταστήσει πυλώνα που συμβολίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Κι αυτό επειδή θεωρεί ότι μέσω της ενίσχυσης των περιφερειών μπορεί να βελτιωθεί και η καθημερινότητα των πολιτών. Στην αυριανή του ομιλία, λοιπόν, θα επισημάνει ότι η ΝΔ στοχεύει σε μία νέα εποχή στη σχέση της με την Αυτοδιοίκηση. Θα εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των περιφερειακών προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο της απλής αναλογικής που θα έχει διαλυτικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί και στον χρόνο διεξαγωγής των περιφερειακών εκλογών –η βούληση της κυβέρνηση είναι να μετατεθούν για το φθινόπωρο του 2019 -, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αυτό δεν είναι ικανό να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη ήττα της.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σκοπό να εγκλωβιστούν στο δίλημμα του «ναι» ή «όχι» στην απλή αναλογική. Βασικός στόχος είναι να καταστεί σαφές πως ο νόμος Σκουρλέτη ουσιαστικά καταστρέφει τους δήμους –ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, που αναμένεται να παρουσιαστεί και από τη Φώφη Γεννηματά, βασίζεται στην επανοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και στη μεταρρύθμιση των σχέσεων κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, μεταφέροντας πόρους και εξουσίες. Η πρόταση ήρθε ύστερα από διαρκή και διευρυμένη διαβούλευση, καθώς η Κεντροαριστερά ανέκαθεν είχε ισχυρή σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και Το Ποτάμι, το οποίο εκτιμά πως «η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε λειτουργική διάλυση». Ολοι δε αντιλαμβάνονται πως ίσως η κυβέρνηση θελήσει να ανοίξει την πόρτα της απλής αναλογικής και στις εθνικές εκλογές. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα συναινέσουν σε τέτοιο σενάριο, καθώς αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη.