Το μάθημα των Θρησκευτικών καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές στον Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας –οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ιεραρχία και προκάλεσαν την προσφυγή της στο ΣτΕ –βάζουν και πάλι σε δοκιμασία τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Η Εκκλησία είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να σκληρύνει τη στάση της και για τα δύο θέματα, κάτι που αναμένεται να εκδηλωθεί και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκίνησαν χθες. Αλλωστε, εδώ και καιρό ο «μήνας του μέλιτος» με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που διαδέχθηκε τον Νίκο Φίλη αποτελεί παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες φέρονται ενοχλημένοι όχι μόνο από μια σειρά κινήσεων του υπουργείου, που θεωρούν ότι παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας ή τις συνταγματικές διατάξεις, αλλά και εξαιτίας δηλώσεων του υπουργού ή ανακοινώσεων τις οποίες χαρακτηρίζουν προσβλητικές.

Η πιο πρόσφατη αιτία «ιερού» πολέμου για την Ιεραρχία ήταν οι αλλαγές στον Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε με προσφυγή στο ΣτΕ διότι –όπως υποστηρίζει στην προσφυγή της –στον νέο Οργανισμό δεν αναφέρεται πως αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Για την Ιεραρχία αυτό δεν αποτελεί μια απλή απάλειψη, αλλά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16. Επιπλέον, μία από τις βασικές ενστάσεις της Εκκλησίας είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Για τις παραπάνω νομικές κινήσεις του υπουργείου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επρόκειτο να ενημερώσει αναλυτικά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι η σύσταση επιτροπής από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να συζητήσει με το υπουργείο το θέμα των αλλαγών στον Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας.

Πληροφορίες από την Ιεραρχία αναφέρουν πάντως πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί μητροπολίτες αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε αλλαγές –που αφορούν και την Εκκλησία –με το «έτσι θέλω», χωρίς καμία συζήτηση, όπως για παράδειγμα για το Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Και ο στόχος της κυβέρνησης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να τονώσει το αριστερό της προφίλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε χαρακτηρίσει με μια οργισμένη επιστολή του προς τον Κώστα Γαβρόγλου τις αλλαγές στο Ιδρυμα της Τήνου πραξικοπηματικές.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Πιο σκληρή στάση από την Ιεραρχία ζητούν ωστόσο αρκετοί μητροπολίτες και για το μάθημα των Θρησκευτικών. Προ ημερών το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Η απόφαση ικανοποίησε την Εκκλησία, όμως μερίδα μητροπολιτών επιθυμεί η Ιεραρχία να αντιδράσει πιο δυναμικά και να έχει πιο ενεργό ρόλο στη συγγραφή των βιβλίων. Ενδεικτικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ζητάει τη σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας για το «ακανθώδες θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών». Οπως υποστηρίζει, ο Οκτώβριος, όταν και θα συνεδριάσει τακτικά η Ιεραρχία, είναι πολύ μακριά. Και αυτό θα διευκολύνει, σημειώνει, το υπουργείο στη συνέχιση της ίδιας τακτικής ως προς τα Θρησκευτικά.

Ακόμη πιο… προχωρημένη η πρόταση που διατυπώνει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ζητάει από την Εκκλησία όχι να διεκδικήσει έναν «φιλολογικό διάλογο» με το υπουργείο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά –όπως σημειώνει χαρακτηριστικά –«αυτό που δικαιωματικά τής ανήκει και που παρανόμως και αντιδημοκρατικά τής αφαιρείται. Να συγγράφει η ίδια μέσω των Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος και Πολιτιστικής Ταυτότητος τα βιβλία Θρησκευτικών».