Τη διακίνηση 10 εκατομμυρίων επιβατών από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, από την πρώτη της πτήση τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και τώρα, γιόρτασε την Τρίτη η Ryanair στον απόηχο της μείωσης των δρομολογίων εσωτερικού που ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη υψηλές χρεώσεις αεροδρομίων.

Για το 2018, η Ryanair έχει ήδη ανακοινώσει την ένταξη 13 νέων διεθνών προορισμών στο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων της, το οποίο ενισχύεται κατά 80% και αριθμεί συνολικά 29 δρομολόγια από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακολουθεί το χειμερινό πρόγραμμα το οποίο ενισχύεται κατά 30%, με πέντε νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Άκαμπα, Κατάνια, Αϊντχόφεν, Μαρακές και Παλέρμο, αλλά και το άνοιγμα δύο νέων αγορών για low cost πτήσεις, από την Αθήνα προς Μαρόκο και Ιορδανία.

Πρόκειται για αποφάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας για μείωση των δρομολογίων εσωτερικού στην Ελλάδα, με το κλείσιμο της βάσης της εταιρείας στα Χανιά και μεταφορά δύο αεροσκαφών από εκεί αλλά και την Αθήνα σε βάσεις της στη Γερμανία, όπου και επεκτείνει τις υπηρεσίες της από την 1η Ιουνίου.

«Η κίνηση αυτή έγινε για επιχειρησιακούς λόγους και ήταν αναμενόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Ryanair για την Ανατολική Μεσόγειο, κ. Νικόλαος Λάρδης. Σημειώνεται, ότι ειδικά σε ότι αφορά τα Χανιά, η τοπική Ένωση Ξενοδόχων, με επιστολή της τόσο προς τη low cost αεροπορική εταιρεία, όσο και προς τη διαχειρίστρια του αεροδρομίου Fraport Greece, ζητά να έρθουν σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μία λύση και να διατηρηθούν τα δρομολόγια. Για την εξέλιξη αυτή, ο κ. Λάρδης ανέφερε ότι «υπάρχει επαφή και μιλάμε».

Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη- από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου- ξεκινά από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του θερινού της προγράμματος, νέες συνδέσεις η Laudamotion, η αυστριακή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, όπου η Ryanair απέκτησε πρόσφατα συμμετοχή και συνεργάζεται στενά. Η Laudamotion θα πετάει επίσης , από τον ερχόμενο Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, από την Γερμανία και προς την Κω, επιστρέφοντας στο νησί, απ’ όπου είχε αποχωρήσει πέρυσι η Ryanair λόγω των προβλημάτων που είχε αντιμετωπίσει εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος.

Όσον αφορά την παρουσία της Ryanair στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε ότι η συμβολή της Ryanair στο αποτέλεσμα της ανάπτυξης της αγοράς της Αθήνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι σημαντική καθώς μόνο φέτος προσέθεσε 13 νέους διεθνείς προορισμούς σε σχέση με το καλοκαίρι 2017.

Με αφορμή τον εορτασμό για τους 10 εκατ. επιβάτες, η εταιρεία προσφέρει ναύλους με 20% έκπτωση για πτήσεις από την Ελλάδα, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για κράτηση έως και την Κυριακή (22 Απριλίου) για ταξίδια έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, σε μαζική διαδήλωση καλεί τους Χανιώτες η «Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών» για την Πέμπτη 19 Απριλίου, «κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στην Fraport Greece, μετά και την αποχώρηση της Ryanair από το αεροδρόμιο».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση του αερομεταφορέα να κλείσει τη βάση της στα Χανιά θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και οικονομία με απώλεια 220.000 επισκεπτών.

Ειδικότερα, η «Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών Χανίων» στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καλούμε τους Χανιώτες, ειδικά μετά της τελευταίες εξελίξεις, να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους και να διαδηλώσουν μαζικά στο χώρο της εκδήλωσης, στο Ξενοδοχείο Σαμαριά, την Πέμπτη στις 19 Απριλίου 2018.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να καταργήσει τη βάση της στα Χανιά και ως εκ τούτου να προβεί σε ακύρωση των πτήσεων από δύο εσωτερικές γραμμές και τέσσερις του εξωτερικού, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και οικονομία με την απώλεια πάνω από 220.000 επισκεπτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Θα επιδράσει επίσης αρνητικά και στις μετακινήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προς την υπόλοιπη Ελλάδα…».