Προσπάθεια της Τουρκίας να συντηρήσει την επιθετικότητά της με ένα νέο σκηνικό Ιμίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας, μια περιοχή που εδώ και χρόνια οι Τούρκοι έχουν «γκριζάρει», βλέπουν οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του «Πενταγώνου» πίσω από το περιστατικό με τη δήθεν υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη νησίδα Ανθρωποφάγος.

Από την πρώτη στιγμή που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, πως τουρκικές δυνάμεις κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος την οποία είχαν ανεβάσει έλληνες πολίτες, στο «Πεντάγωνο» σήμανε συναγερμός. Πολύ γρήγορα όμως επισημάνθηκε ότι το περιστατικό «έχει πάρα πολλές σκιές». Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «το προηγούμενο τριήμερο δεν είχε καταγραφεί καμία τουρκική κίνηση στην περιοχή» και πρόσθεταν πως σε κάθε περίπτωση το περιστατικό διερευνάται προσεκτικά.

Πάντως, οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είναι προετοιμασμένοι για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ακόμα και για προβοκάτσιες. Στρατιωτικές πηγές δεν απέκλειαν οι Τούρκοι να εμφανίσουν ακόμα και κάποιο βίντεο, πιθανότατα μονταρισμένο, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι υπήρξε υποστολή της ελληνικής σημαίας από τουρκικές δυνάμεις. Αλλωστε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε χθες ότι η αφαίρεση της σημαίας έγινε από τούρκους κομάντος.

Σε παρόμοια κατεύθυνση ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» έκανε λόγο για «σαφέστατη προπαγάνδα από πλευράς της Τουρκίας». Οπως πρόσθεσε, τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξε δραστηριότητα τουρκικών πλοίων ή της ακτοφυλακής στην περιοχή. Οσο για τις σημαίες, τις τοποθέτησαν –είπε –τρεις νεαροί σε τέσσερις-πέντε βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους. Οι δύο κατάγονται από τους Φούρνους και είχαν έρθει για διακοπές στο νησί το Πάσχα. Εν τούτοις, και ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει ακριβώς για ποια βραχονησίδα μιλούσαν οι Τούρκοι για την υποστολή της σημαίας. Το περιστατικό της τοποθέτησης των ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους συνέβη την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ένας από τους νεαρούς και με βάση όσα δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα της Σάμου. Ο νεαρός υποστήριξε (Star.gr) πως έβαλαν πέντε σημαίες σε ισάριθμες βραχονησίδες. Και πρόσθεσε ότι το έκαναν στη μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανέφερε δε πως τη μία σημαία την κατέβασε γιοτ, το οποίο εικάζει ότι ήταν «τουρκικό κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος». Αλλά και την περασμένη Παρασκευή η ιστοσελίδα samos24.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από την κίνηση των νεαρών, με τον τίτλο «Περηφάνια! Νεαροί Φουρνιώτες ύψωσαν τη γαλανόλευκη στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος». Το ρεπορτάζ ανέφερε πως στη βραχονησίδαΜικρός Ανθρωποφάγος, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, «υψώθηκε η γαλανόλευκη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο. Για να τη βλέπουν όλοι».

Στο στόχαστρο

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας πάντως μπαίνει συχνά στο στόχαστρο της Τουρκίας. Και αυτό διότι περιλαμβάνεται στη λίστα των 18 νησιών και 152 βραχονησίδων που επικαλούνται συχνά οι τούρκοι αξιωματούχοι ισχυριζόμενοι πως τα νησιά αυτά τους ανήκουν και τα κατέχει…παράνομα η Ελλάδα. Συχνά οι Τούρκοι προχωρούν και σε έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των παραπάνω νησιών πραγματοποιώντας υπερπτήσεις. Για παράδειγμα, στις 21 Φεβρουαρίου δύο τουρκικά F-16 και δύο F-4 είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι.

Την ίδια ώρα η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται με αμείωτους ρυθμούς και μέσα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Yenisafak», το οποίο υποστήριζε ότι η Τουρκία ενισχύει τη ναυτική παρουσία της στο Αιγαίο, καθώς είναι πάντα προετοιμασμένη για την «επεκτατική πολιτική της Ελλάδας, που είναι μέρος της «Μεγάλης Ιδέας» του παρελθόντος». Μάλιστα, η εφημερίδα υπενθύμιζε ότι το ναυτικό της δεν επέτρεψε τον Ιανουάριο στον Πάνο Καμμένο να προσεγγίσει τα Ιμια.