Αποστάσεις απο το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου απο το μνημόνιο έλαβε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας πως αυτό προυποθέτει την ονομαστική μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 15%.

Ο ίδιος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το Δημογραφικό αμφισβήτησε το αφήγημα της καθαρής εξόδου απο την κρίση λέγοντας πως με τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα της τάξης των 3,5% είναι σαφές πως θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. «Το ερώτημα είναι αν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αντιλαμβάνεται αυτό που λέμε πορεία μετά το μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως τώρα που επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο η έξοδος απο την κρίση θα πρέπει να συζητήσουμε αν αυτή θα συνοδεύεται με την σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε και αν θα κλήσουν οι κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε το μνημόνιο.

«Η απόκλιση μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δυστυχώς δεν τέθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτή την περίοδο, και μετά την εφαρμογή 3 μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι «αναγκαία η απομείωση του χρέους», ωστόσο, όπως είπε, «το ερώτημα είναι αν όλα όσα ακούστηκαν ως σοβαρά προβλήματα από τους επιστήμονες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», και συμπλήρωσε ότι «μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης είναι μια μεγάλη αφορμή αυτά να αποκτήσουν ενδιαφέρον από όλους, κυβέρνηση και κόμματα».

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Φίλης επικαλέστηκε την έκθεση του Ινστιτούτου Πέτερσον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Χωρίς ονομαστική απομείωση 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους. Θα μεταφέρουμε την αποπληρωμή του χρέους στο 2050; Μια γενιά γερασμένων;» σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη ότι «κάθε μία πολιτική επιλογή που ακολουθείται στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» απάντησε: «Πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να αποτυπωθεί. Είναι κρίσιμοι αυτοί οι δύο δείκτες. Η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης». Και προσέθεσε: «Το κρίσιμο πολιτικό θέμα είναι: βγαίνουμε από τη δανειακή υποχρέωση με τι στόχους; Θα υπάρξει κοινωνική σύγκλιση και υπέρβαση σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων; Θα υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Επίσης, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο ζήτημα την απασχόληση», που προφανώς -όπως είπε- συναρτάται «με την ποιότητα της εργασίας και τη δυνατότητα του κράτους, με την ευρεία έννοια, να ασκεί πολιτική επενδύσεων». «Έχουμε σήμερα τον φτωχό εργαζόμενο. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό για την Ελλάδα. Δυνητικά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 3,5 εκατ. συνάνθρωποι μας», ανέφερε ο κ. Φίλης.