Δεν είναι οι αναλυτές που λένε ότι ο Μάικλ Κόεν μπορεί να φέρει σε δυσκολότερη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ απ’ ό,τι η έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ. Είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου που πιστεύουν ότι ο προσωπικός του δικηγόρος μπορεί να τον βλάψει απείρως περισσότερο από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Και γι’ αυτό φροντίζουν, όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», να πάρουν τις αποστάσεις τους. Ο δικηγόρος, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε 130.000 δολάρια στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξασφαλίσει τη σιωπή της σχετικά με τη σχέση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο δικαστήριο για να ζητήσει να μη χρησιμοποιηθούν από τις Αρχές όσα κατασχέθηκαν από το FBI, που έκανε άνω – κάτω το σπίτι του, το γραφείο του αλλά και το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όπου διαμένει. Κατασχέθηκε υλικό από το κινητό του τηλέφωνο, το τάμπλετ του, τον προσωπικό του υπολογιστή και ένα χρηματοκιβώτιο. Την ίδια ημέρα ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόεν, από το περιεχόμενο της οποίας θα εξαρτηθεί εάν ο αμερικανός πρόεδρος θα φορτωθεί με ακόμη ένα πρόβλημα στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες του.

Ο ίδιος ο Κόεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα υπερασπιστεί τον πελάτη του έως το τέλος. Δεν είναι όμως κάτι που εξαρτάται από τον ίδιο: εάν το υλικό θεωρηθεί επιβαρυντικό είναι πολύ πιθανό να κληθεί από τους εισαγγελείς να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν, επισημαίνουν οι «ΝΥΤ», θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με έναν δικηγόρο που διαχειρίστηκε μερικά από τα πλέον ακανθώδη προσωπικά και επιχειρηματικά διλήμματα του αμερικανού προέδρου. Ο Κόεν μετρά τουλάχιστον μία δεκαετία στο πλευρό του Τραμπ –και ανάμεσα στις υπηρεσίες που του προσέφερε ήταν και η «τακτοποίηση» των σχέσεων του πελάτη του με ορισμένες γυναίκες που δηλώνουν ότι τον γνώρισαν σε πολύ προσωπικό επίπεδο.

Τραμπ και Κόεν υποστήριξαν μέσω των δικηγόρων τους ότι μεγάλο μέρος του υλικού που κατασχέθηκε από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης προστατεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο. Γι’ αυτό ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία δεν θα επιτραπεί στις εισαγγελικές Αρχές να έλθουν σε γνώση του υλικού έως ότου λάβει την τελική απόφαση ο δικαστής που θα εξετάσει το αίτημα. Ο Κόεν ζήτησε μάλιστα να δει ο ίδιος ή κάποιος ανεξάρτητος δικηγόρος το υλικό που έχει κατασχεθεί.

Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας δεν έχει μπει η επαγγελματική σχέση του Κόεν με τον Τραμπ, αλλά ο ρόλος που διαδραμάτισε ο δικηγόρος ανεπισήμως στην προεκλογική εκστρατεία του αμερικανού προέδρου. Στο πλαίσιο αυτού του ανεπίσημου ρόλου φέρεται ότι ταξίδεψε στην Πράγα μέσω της Γερμανίας το 2016 όπου ερευνάται εάν είχε επαφές με Ρώσους. Η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας προήλθε από το γραφείο του ειδικού ανακριτή Μιούλερ. Ο Κόεν διέψευσε προχθές μέσω του Twitter ότι είχε ταξιδέψει στην τσεχική πρωτεύουσα: «Κακή έρευνα, κακή πληροφορία, κακό ρεπορτάζ» σχολίασε.

Ο δικηγόρος πάντως, που αναμένεται να εμφανιστεί και σήμερα στο δικαστήριο, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για όλες τις σκιές της υπόθεσης –μεταξύ των οποίων και για τις συνομιλίες που είχε με αντίπαλους δικηγόρους και ηχογραφούσε ο ίδιος εν αγνοία τους. Ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του φέρεται ότι αιφνιδιάστηκε και εξοργίστηκε από την ενέργεια του FBI να εισβάλει στον ιδιωτικό και τον επαγγελματικό χώρο του Κόεν. Κι αυτό που εξετάζει τώρα είναι –τι άλλο; –να απολύσει τον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ Ρόμπερτ, τον γενικό εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς και τον αναπληρωτή του Ροντ Ρόουζνσταϊν.