Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, το βιβλίο «Αντίλαλοι» με τα θρυλικά αντιχουντικά κείμενα του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, ο δεύτερος τόμος του βιβλίου «Αιγαίο Πέλαγος» και το έκτο τεύχος του θρυλικού κόμικ «Ρόυ Ρέης».

Αντίλαλοι του Αθανάσιου Κανελλόπουλου

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Τα θρυλικά αντιχουντικά κείμενα του Αθανάσιου Κανελλόπουλου –σημείο αναφοράς της ελεύθερης έκφρασης που δεν κατάφερε να απαγορεύσει η λογοκρισία της δικτατορίας- για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευσή τους, έρχονται ξανά με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Δημοσιεύτηκαν με το ψευδώνυμο «Ακροατής» και με τη γνώση, το χιούμορ και την τέχνη της γραφής του Αθανάσιου Κανελλόπουλου διαμόρφωσαν έναν άρρητο «μυστικό κώδικα» με το αναγνωστικό κοινό.

Ενα μοναδικό ανάγνωσμα που σφράγισε μια εποχή.

Δεν έχει ανάγκη συστάσεων ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. Μοναδική αναγεννησιακή πνευματική μορφή και ισχυρότατη πολιτική προσωπικότητα στα δημόσια πράγματα της χώρας επί τρεις δεκαετίες, η παρουσία του έγινε κάτι περισσότερο από αισθητή και ο ρόλος του υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικός σε μείζονες πολιτικές και εθνικές εξελίξεις, ιδίως στα μεταπολιτευτικά χρόνια, στην περίοδο που διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα όμως από την πολιτική δράση του, την αξεπέραστη κοινοβουλευτική δεινότητά του και την ιστορία που έγραψε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος υπήρξε πάντοτε, από τα πρώτα χρόνια του ως δημοσιογράφος, πάνω απ’ όλα, ένας αυθεντικός υπερασπιστής της ελεύθερης έκφρασης και σκέψης, ένα πνεύμα ριζικά προοδευτικό, ιδίως δε σε μαύρα και επικίνδυνα χρόνια, όταν αυτό κόστιζε πολύ ακριβά σε όσους τολμούσαν να το επιχειρήσουν, όπως κόστισε και στον ίδιο.

Μισό και πλέον αιώνα μετά την επιβολή της δικτατορίας μία μαύρη ημέρα σαν τη σημερινή, «ΤΑ ΝΕΑ» επιστρέφουν σήμερα στους θρυλικούς του «Αντίλαλους». Δεν είναι μόνον για λόγους ιστορικούς. Είναι και για τρέχοντες, σημερινούς. Γιατί δείχνουν ξεκάθαρα τη δύναμη της ελεύθερης σκέψης για τη δημοκρατία και τη χώρα, όταν είναι πραγματικά και ελεύθερη και σκέψη. Κορυφαίο σημείο αναφοράς του αιτήματος ελευθερίας της χειμαζόμενης Ελλάδας της δικτατορίας, οι «Αντίλαλοι» αντηχούν ακόμα και σήμερα το ίδιο δυνατά με την εποχή που γράφτηκαν και δημοσιεύθηκαν με μεγάλο κίνδυνο, για να σταματήσουν τελικά τη στιγμή της μετάβασης από την πρώτη χούντα του Παπαδόπουλου στην ακόμη πιο φαιδρή αλλά και πιο μοιραία, δεύτερη, του Ιωαννίδη. Ελειψαν έκτοτε πολύ. Είχαν όμως ήδη κάνει το χρέος τους. Είχαν γράψει Ιστορία.

Μαζί,Αιγαίο Πέλαγος.

Μια ιστορική και γεωπολιτική προσέγγιση του ρόλου που έπαιξε ο Ελληνισμός στην περιοχή από την αρχαιότητα.

Ενα πολύπλευρο ανάγνωσμα με βάση τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνιστώσες της περιοχής.

Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία και οι γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Του δρος Ιωάννη Λουκά, πρώην καθηγητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και του Πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου

Αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος

Και το έκτο τεύχος του διάσημου ποδοσφαιρικού κόμικ με τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων, τον θρυλικό Ρόυ Ρέης.

Ρόυ Ρέης. Ο φοβερός ξανθομάλλης σέντερ φορ, που κατέκτησε την Ελλάδα μέσα από τα περιοδικά «Ζαγκόρ» και «Δυναμικό Αγόρι»

Το διάσημο βρετανικό κόμικ «Roy of the Rovers» δημιουργήθηκε το 1954, και κυκλοφορούσε στην Αγγλία, μέχρι και το 2001.

Στην Ελλάδα, πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ζαγκόρ» του Στέλιου Ανεμοδουρά, από το 1971 έως το 1973. Από το 1975 έως το 1992, κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Δυναμικό Αγόρι». Ενώ, τη δεκαετία του 1980, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τρουένο» και σε νεότερα χρόνια στο περιοδικό «Νέος Μπλεκ».

Το κόμικ εστιάζει στον φανταστικό χαρακτήρα Ρόυ Ρέης, τον φοβερό ξανθομάλλη σέντερ φορ της φανταστικής ομάδας «Μέλτσεστερ Ρόβερς», η οποία εδρεύει σε μια πόλη με το ίδιο όνομα στην Αγγλία.

Αυτή την εβδομάδα το έκτο τεύχος:

Η πανίσχυρη Μέλτσεστερ Ρόβερς είναι αήττητη σε 27 αγώνες πρωταθλήματος όμως ο τερματοφύλακας Τσάρλυ Κάρτερ έχει χάσει την αυτοπεποίθηση του! Ο Ρόυ τον βοηθά να επανέλθει, προκειμένου οι «Ρόβερς» να καταρρίψουν το ρεκόρ αήττητων παιχνιδιών και να κατακτήσουν το πρωτάθλημα! Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το πιο σημαντικό για τον Ρόυ, αφού η γυναίκα του Πέννυ φέρνει στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους