Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε, υπεραμυνόμενος της συμμετοχής της Γαλλίας στα αεροπορικά πλήγματα κατά της Συρίας, ότι ο ίδιος έπεισε τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε εκφράσει τη βούλησή του ν’ αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, να «παραμείνει».

«Πριν από 10 ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεσμευτούν από τη Συρία, εμείς τον πείσαμε, τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνει (…), σας διαβεβαιώνω, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμείνει» εξήγησε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στοBFMTV/Mediapart,τονίζοντας επίσης πως «έπεισε τον αμερικανό πρόεδρο ότι θα έπρεπε τα πλήγματα να περιοριστούν στα χημικά όπλα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Απαραίτητος ο διάλογος»

«Το έχω πει από την αρχή ότι προκειμένου να επιτύχουμε μόνιμη λύση για τη Συρία είναι απαραίτητο να μιλάμε με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία. Με το Ιράν, λόγω της παρουσίας του στη Συρία… με τη Ρωσία διότι στρατιωτικοί της βρίσκονται στο πεδίο και στηρίζει το καθεστώς του Ασαντ».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, τα πρόσφατα πλήγματα από τους Δυτικούς εναντίον της Συρίας είχαν ως αποτέλεσμα να διαχωριστούν οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς η Αγκυρα ενέκρινε την επιχείρηση.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο.

«Επενέβησαν τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας»

«Από στρατιωτικής άποψης, η επιχείρησή μας ήταν επιτυχής» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «οι δυνατότητές τους παραγωγής χημικών όπλων καταστράφηκαν»..

Ερωτηθείς για τη νομιμότητα των αεροπορικών πληγμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε, υπερασπιζόμενος τον νόμιμο χαρακτήρα της επιχείρησης, ότι «η διεθνής κοινότητα ήταν εκείνη που επενέβη».

«Τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβησαν», «εντός του αυστηρού πλαισίου αυτής της διεθνούς νομιμότητας», δεδομένου του μη σεβασμού της απαγόρευσης χρήσης των χημικών όπλων», είπε.

«Δεν κηρύξαμε τον πόλεμο στον Ασαντ»

«Η Γαλλία δεν κήρυξε τον πόλεμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πραγματοποιήσαμε πλήγματα με τρόπο εξαιρετικά ακριβή εναντίον των μονάδων χρήσης χημικών όπλων που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» και «δεν υπήρξε καμία παράπλευρη απώλεια από την πλευρά των Ρώσων» εξήγησε.

Την απόφαση να επέμβει στη Συρία «η Γαλλία την έλαβε καταρχήν από την περασμένη Κυριακή» έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων.

«Είχαμε στην κατοχή μας αποδείξεις ότι χλώριο, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν» και ότι «μπορούσαν ν’ αποδοθούν στο συριακό καθεστώς» συμπλήρωσε.