Ανήσυχος για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει μείζον θέμα για τη χώρα «την αφόρητη διγλωσσία της κυβέρνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολικής». Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε ανοιχτά για τις δικές του θέσεις, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας. Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα των Σκοπίων και τα ελληνοτουρκικά. Για τις τουρκικές προκλήσεις και την περίπτωση μιας σύγκρουσης, ο πρόεδρος της ΝΔ αφού σημείωσε ότι «ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο δεν εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς», συμπλήρωσε: «Προφανώς, όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται και είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση που να ξεκινήσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάννης». Χαρακτήρισε δε απαραίτητη και αυτονόητη κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας την αντιμετώπιση του ζητήματος των δύο αξιωματικών, που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα προκαλείται από την «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Είναι ένα ζήτημα», πρόσθεσε, «το οποίο το είδαμε στα Σκόπια. Το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά. Και ο κ. Τσίπρας, ως αδύναμος Πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο υπουργείο αυτό, προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία. Το κόστος όμως για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Αλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα δεν είναι μία εικόνα σοβαρότητας».

Για το Σκοπιανό, αφού επανέλαβε την κριτική του ότι η κυβέρνηση εκφράζεται με δύο γραμμές, σημείωσε αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του: «Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα, χωρίς –αν κρίνω από τις όποιες διαρροές –να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση, που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το σχέδιο της ΝΔ την επομένη των εκλογών. Τόνισε ότι «εάν είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα και για τους Ελληνες, θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα βρει και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών» και σημείωσε ότι οι παράμετροι για τον ίδιο είναι παρά πολύ ξεκάθαρες: «Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας», είπε, «είναι η δημιουργία δουλειών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, ξεκινώντας από ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη άποψη για τις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση «αν τολμά, να δώσει στη δημοσιότητα το αναπτυξιακό της σχέδιο που έχει υποβάλει στους θεσμούς» και έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής». Τέλος, προανήγγειλε τη διεξαγωγή συζήτησης με τους θεσμούς των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα.