Συγκεκριμένα μέτρα και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της εγκληματικότητας στις συνοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων, μετά το μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων σε Βούλα και Γλυφάδα τις ημέρες του Πάσχα. «Η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο», συμφωνούν οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι οποίοι έχουν προγραμματισμένη για αύριο το πρωί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα.

Οι πέντε δήμαρχοι αναμένεται να τονίσουν την επιτακτική ανάγκη για επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές, καθώς οι δικές τους προτάσεις – αιτήματα ουσιαστικά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα λόγια του δημάρχου Γλυφάδας: «Βγάλτε αστυνομικούς στον δρόμο»! Οπως λέει ο Γιώργος Παπανικολάου στα «ΝΕΑ», η συνάντηση με τον υπουργό έκλεισε «κατόπιν αλλεπάλληλων οχλήσεων τόσο δικών μου όσο και άλλων δήμων και επιτέλους ευελπιστούμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της εγκληματικότητας». Ο ίδιος περιμένει δέσμευση Τόσκα και μέτρα για ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας: «Πρέπει να εστιάσουμε στην καθημερινή παρουσία των αστυνομικών στην πόλη μας, αλλά και στον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς. Ουσιαστικά υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία και αυτό που μένει από την πολιτική ηγεσία είναι να ιεραρχηθεί σωστά όλη η κατάσταση. Αφενός λοιπόν είναι θέμα ενίσχυσης του προσωπικού, γιατί πράγματι δεν φτάνει, αφετέρου σωστής διαχείρισης, αφού οι αστυνομικοί συνήθως μεταβαίνουν σε δευτερευούσης σημασίας θέματα, όπως μεταγωγές, γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν πολλές περιπολίες».

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Ειδικά στις συνοικίες της Ανω Γλυφάδας οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι έχουν αφεθεί στο έλεος κακοποιών μετά την προ μηνός κατάργηση του Β’ Αστυνομικού Τμήματος (λόγω συγχώνευσης με εκείνο της Γλυφάδας).

Τη συγχώνευση γλίτωσε πάντως ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης μετά την παρέμβαση του δημάρχου στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τη (δωρεάν) παραχώρηση δημοτικού κτιρίου για τη στέγαση των αστυνομικών τμημάτων, ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά η Αστυνομία –μια συμφωνία η οποία προχωράει κανονικά, αν και έχει μείνει πίσω λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο, όπως τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κωνσταντάτος, «ενώ η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλα τα νότια προάστια, βλέπουμε μείωση στα οχήματα και στο προσωπικό και ελάχιστες περιπολίες. Ακόμα και η Ομάδα ΔΙΑΣ έχει μειώσει αισθητά την παρουσία της, χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση βρίσκεται στο τρίπτυχο «περιπολίες, ενίσχυση των τμημάτων και του εξοπλισμού της Αστυνομίας και ψυχολογική τόνωση του προσωπικού». Οπως υποστηρίζει συγκεκριμένα, «είναι ανεπίτρεπτο να καλεί ο πολίτης την Αμεση Δράση και να μην πηγαίνει κανείς γιατί δεν υπάρχουν περιπολικά! Εξάλλου δεν αποδίδει η λογική «συγχωνεύουμε δύο τμήματα και κόβουμε το μάχιμο προσωπικό». Εμείς έχουμε δύο αστυνομικά τμήματα που υπολειτουργούν σε δυνάμεις». Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει επιπλέον σημαντική την καλή ψυχολογία των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ.: «Διαπιστώνουμε ότι το προσωπικό είναι πεσμένο. Πρέπει ο αστυνομικός να έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει. Ο ρόλος του είναι συγκεκριμένος και πρέπει να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του».

ΑΛΙΜΟΣ – ΛΑΥΡΙΟ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ. Για αποδυναμωμένη αστυνομική δύναμη στη Νοτιοανατολική Αττική έχει κάνει λόγο και η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία κάποιες νύχτες μόνο ένα περιπολικό της Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Αττικής καλύπτει μια έκταση από τον Αλιμο μέχρι το Λαύριο. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του που πυροδότησαν και πολιτική αντιπαράθεση προανήγγειλε αύξηση σε πεζές περιπολίες, κάτι για το οποίο αναμένεται να δεσμευτεί στην αυριανή συνάντηση με τους δημάρχους.