Είναι η χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έχει ζήσει ποτέ η Αλγερία. Και η τέταρτη φονικότερη συντριβή αεροσκάφους που έχει καταγραφεί στον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια –χωρίς να συνυπολογίζονται, βέβαια, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Ενα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76, ρωσικής κατασκευής, συνετρίβη χθες το πρωί σε χωράφι κατά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση του Μπουφαρίκ, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Συνολικά 257 άνθρωποι, όλοι οι επιβαίνοντες, έχασαν τη ζωή τους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν ένα πτερύγιο του αεροσκάφους να παίρνει φωτιά. «Αμέσως μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 150 μέτρων, είδα φλόγες στο πτερύγιο. Ο πιλότος απέφυγε να συντριβεί στον δρόμο αλλάζοντας κατεύθυνση προς το χωράφι» δήλωσε ο Αμπντ ελ Καρίμ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Ennahar TV. Αλλοι διαβεβαίωναν πως άκουσαν έκρηξη την ώρα της πτώσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας, επεσήμανε από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα τετρακινητήριο Il-76, πολιτικό ή στρατιωτικό, μπορεί να μεταφέρει από 126 έως 225 ανθρώπους –και στο συγκεκριμένο επέβαιναν 257.

Σύμφωνα με το αλγερινό υπουργείο Αμυνας, στα θύματα περιλαμβάνονται τα 10 μέλη πληρώματος· οι υπόλοιποι επιβαίνοντες ήταν «στην πλειονότητά τους μέλη του προσωπικού του Λαϊκού Εθνικού Στρατού και μέλη των οικογενειών τους». Η συντριβή του Ilyushin, ωστόσο, έγινε αφορμή να θυμηθεί ο κόσμος και μία ξεχασμένη διαμάχη: στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) δήλωσε στον Ennahar πως μεταξύ των νεκρών είναι και 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο, ενός εθνικού επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος που μάχεται, με την υποστήριξη της Αλγερίας, για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, μιας περιοχής, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας κατέχει το Μαρόκο.

Είναι μια διαμάχη που χρονολογείται στο 1975 και την απόσυρση της Ισπανίας από την αποικία της Δυτικής Σαχάρας. Το Μαρόκο κατέλαβε τότε το βόρειο τμήμα της περιοχής και η Μαυριτανία το νότιο. Το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε το 1976 την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας και ξεκίνησε ανταρτοπόλεμο, με την υποστήριξη της Αλγερίας. Τελικά υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μαυριτανία, η οποία απέσυρε τα στρατεύματά της, αλλά το Μαρόκο μονομερώς κατέλαβε τα εδάφη που ήλεγχε η Μαυριτανία. Ο ΟΗΕ προσπαθεί από χρόνια να διαμεσολαβήσει για την επίλυση της διαμάχης. Στο Τιντούφ, ωστόσο, την ενδιάμεση στάση που επρόκειτο κανονικά να κάνει το Ilyusin, κοντά στα σύνορα της Αλγερίας με το Μαρόκο και τη Δυτική Σαχάρα, υπάρχουν πολλά στρατόπεδα προσφύγων από την τελευταία –εκεί είναι και η διοικητική έδρα της «Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας» που ανακήρυξε το Μέτωπο Πολισάριο πριν από 42 χρόνια. Πηγή προσκείμενη στο Πολισάριο δήλωσε πως μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερα παιδιά πρόσφυγες και πως συνολικά 30 πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη στο Αλγέρι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή. Το Μπεσάρ, ο τελικός προορισμός του αεροσκάφους, κοντά στα σφραγισμένα σύνορα με το Μαρόκο, είναι έδρα μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης της Αλγερίας.

Το Ilyushin κατέπεσε σε χωράφι σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τα τείχη που περιβάλλουν την αεροπορική βάση του Μπουφαρίκ –οι φλόγες το κατέκαψαν σχεδόν ολοσχερώς. Η περιοχή δεν κατοικείται, ένας φύλακας όμως τραυματίστηκε από συντρίμμια. Ο αλγερινός υφυπουργός Αμυνας και αρχηγός του Λαϊκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Αχμέτ Γκαΐντ Σαλάχ μετέβη στην περιοχή και έδωσε εντολή για άμεση συγκρότηση επιτροπής έρευνας. Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλικά διέταξε τριήμερο πένθος. Τα τελευταία χρόνια πολλά αεροσκάφη του αλγερινού στρατού έχουν εμπλακεί σε δυστυχήματα που έχουν στοιχίσει δεκάδες ζωές.

Η κατάρριψη του Boeing

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 20 χρόνων παραμένει η κατάρριψη ενός Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών με 298 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 193 Ολλανδοί, στην Ανατολική Ουκρανία, στις 17 Ιουλίου του 2014. Ολλανδοί ερευνητές αποφάνθηκαν το 2016 ότι το αεροσκάφος είχε πληγεί από πύραυλο τύπου BUK που είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία και είχε εκτοξευθεί από ζώνη που ήλεγχαν οι φιλορώσοι αντάρτες.