Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η διαφαινόμενη σύγκρουση στη Συρία, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης φέρνει αντιμέτωπες από τη μια τη Ρωσία και από την άλλη μεγάλες χώρες της Δύσης με πυρήνα τις ΗΠΑ.

Η έκρηξη των προσφυγικών ροών αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, που καθημερινά καταφέρνει πολύ δύσκολα να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ενα πολεμικό χτύπημα στη Συρία θα φέρει πλήθος προσφύγων στα ελληνικά παράλια, αφού με δεδομένο το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρείται βέβαιο ότι η Αγκυρα δεν θα προσπαθήσει να τους συγκρατήσει.

Ο δεύτερος φόβος του Αλέξη Τσίπρα πηγάζει από το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη σύγκρουση Ανατολής – Δύσης για τη Συρία να «μετατοπίσει» την Τουρκία ανατολικότερα, πιο κοντά στη Μόσχα και την Τεχεράνη και πιο μακριά από τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εκλείψουν και οι όποιες εγγυήσεις φαίνεται να υπάρχουν από τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την εφαρμογή κοινών κανόνων και την επιρροή των Αμερικανών στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα, η διεύρυνση της αποσταθεροποίησης και της αστάθειας φέρνει πιο κοντά στην ελληνική επικράτεια (λόγω γεωγραφικής εγγύτητας) την πιθανή δράση τρομοκρατικών πυρήνων, φόβος που έως τώρα δεν έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Οι βάσεις. Το γεγονός ότι οι έως τώρα προετοιμασίες εξαντλούνται σε διμερές επίπεδο με τη συνεργασία Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που διευκολύνει την Αθήνα. Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι και όχι η Σούδα μπαίνει στην πρώτη γραμμή, ωστόσο σε περίπτωση διάρκειας των επιχειρήσεων είναι περίπου βέβαιο ότι θα γίνει χρήση των διευκολύνσεων της Σούδας στη βάση των συμφωνιών που υπάρχουν.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αμερικανική βάση της Σούδας, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ. Χθες το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί προσγειώθηκε ένα γιγαντιαίο μεταγωγικό αεροσκάφος C5 Galaxy, την ώρα που ήδη ήταν σταθμευμένα ένα C130 και δύο αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού. Διαχρονικά, η βάση της Σούδας λειτουργεί υποστηρικτικά στα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών, διευκολύνοντάς τα. Ο κόλπος της Σούδας θεωρείται ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Εκτου Στόλου. Οπως μεταδίδουν, εξάλλου, ενσωματωμένα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο ειδησεογραφικά δίκτυα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ EUROCONTROL. Εντονη ενόχληση σε Αθήνα και Λευκωσία, εξάλλου, προκάλεσε η ανακοίνωση-υπόδειξη της Eurocontrol για αυξημένη προσοχή στις πτήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στο FIR Λευκωσίας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία με το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση εναντίον των στρατευμάτων του Ασαντ.

Η Αθήνα (λόγω του τουριστικού ρεύματος που ήδη έχει αρχίσει) έχει αντιδράσει, αλλά πιο έντονα αντέδρασε η Λευκωσία η οποία επίσης περιμένει αυτή την περίοδο κρουαζιερόπλοια και αφίξεις τουριστών (που θα ξεπεράσουν τα τρία εκατ.). Επιπλέον στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει τη βάση της η Aegean προς πτήσεις στη Μέση Ανατολή. Ετσι, η κυπριακή κυβέρνηση έβαλε τον εκπρόσωπό της Πρόδρομο Προδρόμου να δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την Κύπρο από πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Λευκωσία «ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις».

«Είναι λογικό», πρόσθεσε, «να γίνεται πολλή συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου επιχειρήσεων, δεν δρομολογείται τίποτα από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Ως προς το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η βρετανική βάση Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για ενδεχόμενες επιχειρήσεις του Λονδίνου κατά της Δαμασκού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου απέφυγε να πει οτιδήποτε, λέγοντας απλώς ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία συμμετοχή, καμία συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις». «Οι βάσεις είναι βάσεις» συμπλήρωσε. Πάντως, τα βρετανικά ΜΜΕ θεωρούν πιθανή τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακρωτηρίου.