Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» έπειτα από επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στην Ντούμα της Συρίας.

Ο ΠΟΥ ο οποίος καταδίκασε την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ντούμα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του πως υπήρχαν «ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων».

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επίσημο ρόλο στις έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση χημικών όπλων. Διεθνείς επιθεωρητές χημικών όπλων ζητούν διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για ασφαλή διέλευση προς και από την Ντούμα προκειμένου να προσδιορίσουν αν έγινε χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ακόμη πως περισσότεροι από 70 άνθρωποι, οι οποίοι κατέφυγαν σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαρδισμών στην Ντούμα, φέρεται ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους, τονίζοντας ότι 43 από αυτούς τους θανάτους «συνδέονταν με συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε υψηλού βαθμού τοξικές χημικές ουσίες».

«Θα έπρεπε όλοι να έχουμε σοκαριστεί από αυτές τις φρικτές πληροφορίες και εικόνες από την Ντούμα», δήλωσε ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», είπε.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 800 Σύρους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς για έκθεση σε χημικά όπλα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ διένειμε αντίδοτα για νευροτοξικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης και της ανατολικής Γούτα, πέρυσι.

Σημειώνεται τέλος, πως δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γκούτα, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.