Κύριος στο ραντεβού του. Ανετος, κομψός, χαμογελαστός και με μια ιδιαίτερη κόκκινη γραβάτα ό,τι πρέπει για την περίπτωση. Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι από χθες το μεσημέρι στην Ελλάδα και στις αποσκευές του έφερε τη… νέα εποχή για τον Ολυμπιακό. Εκείνη που συνεπάγεται τη δική του παρουσία στον ερυθρόλευκο πάγκο με την εκκίνηση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ο 48χρονος Πορτογάλος αφίχθη μέσω Βαρκελώνης στις 15.40. Είκοσι λεπτά αργότερα εμφανίστηκε στην αίθουσα αφίξεων συνοδευόμενος από τον ατζέντη του Μάριο Ρουί. Εκεί τους περίμενε ο Κούλης Δουρέκας, που όχι μόνο υποδέχθηκε τον νέο προπονητή αλλά και μερικές ώρες αργότερα τον ξενάγησε στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Στο νέο «σπίτι» του Πέδρο Μαρτίνς, που εννοείται πως έμεινε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις του ερυθρόλευκου στρατηγείου. Οχι άδικα, αν υπολογίσει κάποιος το αυτονόητο, ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης! Η χθεσινή προπόνηση έγινε πρωί υπό τον Χρήστο Κόντη, που θα κρατήσει το τιμόνι ώς το τέλος της σεζόν.

Εξετάζει τα πάντα

Το απόγευμα, όταν ο Μαρτίνς έκανε την πρώτη βόλτα του στον Ρέντη, στις εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας. Δεν υπήρξε λοιπόν και κάποια συνάντηση. Δεν αποκλείεται βέβαια να συνυπάρξουν σήμερα μιας και ο Πορτογάλος δεν ήρθε για επίσκεψη αλλά για να πιάσει δουλειά. Για να ανοίξει τον φάκελο «2018-19» και να διοχετεύσει σε αυτόν τις πρώτες πληροφορίες με θέα στην επόμενη αγωνιστική εκδοχή της ομάδας. Ο 48χρονος έχει ήδη το δικό του γραφείο στο αθλητικό κέντρο. Θα δει και προπονήσεις, θα δει και τα ματς που απομένουν ώς το τέλος της σεζόν, θα ασχοληθεί και με τα τμήματα υποδομής και με τους δανεικούς που ανήκουν στον Ολυμπιακό. Η πρώτη πολύ σοβαρή εργασία είναι η αξιολόγηση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού. Και αυτή θα γίνει προσεκτικά και μεθοδικά.

Μόνο αν ξέρεις τι έχεις, μπορείς να φτάσεις στο τι σου λείπει. Αυτό το σχεδόν τρίμηνο λοιπόν ώς την έναρξη της επόμενης προετοιμασίας προσφέρεται ιδανικά για αυτές τις διαπιστώσεις. Προσφέρεται επίσης για την προσαρμογή, που φυσικά και είναι απαραίτητη. Εννοείται ότι από την Πορτογαλία, με το που έγινε γνωστή η συμφωνία, προκύπτουν ήδη μια σειρά από πληροφορίες. Για παράδειγμα τα ονόματα των τριών συνεργατών του Μαρτίνς στην Γκιμαράες (Ρου Πέδρο βοηθός, Αντόνιο Ενρίκες γυμναστής, Λουίς Λόμπο αναλυτής), για τους οποίους οι Ιβηρες μεταδίδουν με σιγουριά πως θα είναι το τιμ του 48χρονου προπονητή και στην Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης τα πρώτα μεταγραφικά σενάρια, για παράδειγμα το όνομα του Τικίνιο, του φορ της Πόρτο, που αποτελεί ποδοσφαιρικό εύρημα του Μαρτίνς. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν είναι της παρούσης. Στις αποσκευές του, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού χώρεσε μπόλικη υπομονή που είναι απαραίτητη για να χτίσεις κάτι από την αρχή. Χώρεσε τη μεθοδικότητα που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, και σίγουρα την εμπιστοσύνη στο πλάνο που έχει ήδη καταστρώσει συζητώντας με τους ανθρώπους των Ερυθρολεύκων για τα στάδια της επανεκκίνησης. Τα ονόματα και οι μεταγραφικές υποθέσεις είναι σίγουρα για αργότερα. Εχει πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές ο Ολυμπιακός εντός του ρόστερ του, αλλά και εκτός, για να ξεκινήσει από τώρα μια τέτοια κουβέντα.

Και τέλος πάντων οι όποιες αναζητήσεις για εκείνους που θα απασχολήσουν για τη νέα χρονιά δεν είναι αυτόν τον καιρό δουλειά άλλου πέραν του Φρανσουά Μοντεστό, που όπως γράψαμε χθες, πέρασε το τριήμερο στη Γαλλία παρακολουθώντας τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις του Σαμπιονά. Μία εξ αυτών ήταν Σεντ Ετιέν – Παρί την Παρασκευή. Το Σάββατο, η αναμέτρηση που είδε ήταν ανάμεσα στη Μονακό και τη Ναντ, και εδώ είναι αλήθεια πως υπήρχε μια περίπτωση συγκεκριμένη που τσεκάρισε ο Κορσικανός. Τον 24χρονο μεσοεπιθετικό της Ναντ, Αντριάν Τόμασον. Γάλλος γεννημένος στην Κροατία, ο οποίος το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Φέτος, σε 32 συμμετοχές, έχει 5 γκολ και 4 ασίστ.