Στην ακύρωση του πρώτου του ταξιδιού στη Λατινική Αμερική ως πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αφιερωθεί στο πώς η χώρα του θα απαντήσει στην εικαζόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον «προκειμένου να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Έπειτα από παράκληση του προέδρου, ο αντιπρόεδρος θα ταξιδέψει στη θέση του. Ο πρόεδρος θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον κόσμο» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σόντερς.

Ομως και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ακύρωσε ταξίδι που είχε προγραμματίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ θεωρείται ολοένα και πιο πιθανή μια στρατιωτική απάντηση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης.

Ο Μάτις επρόκειτο να επισκεφθεί την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως και κατά τη διάρκεια του οποίου δεν επρόκειτο να συνοδεύεται από δημοσιογράφους, είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους που τροποποιήθηκε το πρόγραμμα του υπουργού.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών – εμπειρογνωμόνων στην Ντούμα της Συρίας για να εξετάσουν τα γεγονότα και να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί επίθεσης με χημικά όπλα.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα «ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή» ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του, με την «ομάδα να προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σύντομα στη Συρία».