Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».

«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα των χημικών επιθέσεων στη Ντούμα και τάχθηκαν υπέρ μίας «αυστηρής αντίδρασης» της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων τη νύκτα.

Οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν ξεκάθαρα το καθεστώς Ασαντ για την επίθεση του Σαββάτου, που προκάλεσε τον θάνατο, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, περισσότερων των 40 ανθρώπων στην περιοχή της ανατολικής Γούτα, τμήμα της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και της οποίας την κατάληψη επιδιώκει με κάθε τίμημα η Δαμασκός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης σύντομα δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δια της ισχύος σε μία χημική επίθεση στη Συρία.
Οταν ερωτήθηκε εάν ισχύει ή όχι η προγραμματισμένη για το τέλος του Μαΐου επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, εξαιτίας των εξελίξεων στην συριακή κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται σε αμφιβολία η επίσημη αυτή επίσκεψη».

«Πρέπει πάντα να συζητάμε, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, αυτή είναι η αρχή της πολυμέρειας, δεν τίθεται θέμα απομόνωσης των μεν απέναντι στους δε, αλλά πρέπει ταυτοχρόνως να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες των μεν και των δε, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή όπου οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις ασκούν την επιρροή τους, είτε πρόκειται για την Τουρκία, για το Ιράν ή τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο συριακός στρατός για πιθανά πλήγματα

Ο συριακός στρατός βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Ντέιρ αλ Ζορ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εκκενώνουν τα βασικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικιαστική» επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπολύθηκε στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα και διεμήνυσε ότι «θα λάβει μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες».