Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων επανεξετάστηκε η δυναμική αμερικανική απάντηση στη χρήση, όπως είπε, χημικών όπλων στη Συρία το Σάββατο και υποσχέθηκε για τη λήψη απόφασης μέσα στις επόμενες ώρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετές στρατιωτικές επιλογές κατά της Συρίας και η απόφαση για δράση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης ή λίγες ώρες αργότερα.

Συμφώνησε με Μακρόν για «σθεναρή αντίδραση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκαν εκ νέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στις επιθέσεις που φέρονται να διαπράχθηκαν με χημικά όπλα στη Ντούμα, στη Συρία, για την οποία οι δύο ηγέτες επιθυμούν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, γνωστοποίησε το Ελιζέ με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν τηλεφωνικά για «τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μετά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας στην Ανατολική Γούτα και για τις εν εξελίξει συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Απαιτούν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι απαίτησε να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει την έναρξη νέας έρευνας για το ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών διένειμε αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης στα 15 κράτη μέλη, το οποίο αποτελεί νέα εκδοχή προηγούμενου κειμένου που είχε εισηγηθεί την 1η Μαρτίου.

Η εξέλιξη ακολουθεί την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Δαμασκός θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, στα όρια της συριακής πρωτεύουσας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για την επίθεση τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «ζώο», επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Ρωσία αλλά και το Ιράν.