Δεν έχει περάσει παρά μία εβδομάδα από την επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη και τη δέσμευση του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού πως θα πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης. Σήμερα κιόλας, το μέλλον είναι εδώ. Προσγειώνεται το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος με πτήση από τη Βαρκελώνη (15.40). Με την πτήση που φέρνει στη χώρα μας τον Πέδρο Μαρτίνς. Η πρώτη (και) πολύ μεγάλη κίνηση με θέα στα επόμενα.

Ο 48χρονος προπονητής επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Δεν είναι μόνο ο εκλεκτός, αλλά και το νέο «αφεντικό», με τη συμφωνία πλέον καθ’ όλα επίσημη. Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις εννέα, η ΠΑΕ ήταν λιτή και κατανοητή στο μήνυμά της: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας με τον πορτογάλο τεχνικό Πέδρο Μαρτίνς. Ο κύριος Μαρτίνς θα αναλάβει τη θέση του πρώτου προπονητή μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν, οπότε θα ανακοινωθεί και το πλήρες επιτελείο του». Συμφωνία για δύο χρόνια, με τον κόουτς που οι Ερυθρόλευκοι είχαν επιλέξει από την πρώτη στιγμή. Και μη φανταστεί κανείς πως ο Πορτογάλος έρχεται για τα εθιμοτυπικά. Ταξιδεύει σήμερα για να πιάσει δουλειά. Για να μπει στο γραφείο του στον Ρέντη και να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Στο διπλανό γραφείο από αυτό όπου ο Χρήστος Κόντης εργάζεται για να τελειώσει η φετινή σεζόν.

Μεγάλο πλεονέκτημα αυτή η «λεπτομέρεια». Το να έχεις τόσο νωρίς τον προπονητή στη διάθεσή σου. Διαβάζεται μάλιστα και αντίθετα. Μεγάλο πλεονέκτημα και για τον τεχνικό να έχει από τόσο νωρίς πρόσβαση στη νέα ομάδα του. Να παρακολουθήσει προπονήσεις, να αξιολογήσει το υλικό, να καταλήξει σε συμπεράσματα για τους υπάρχοντες, να ταξιδέψει για να δει τους δανεικούς, να τακτοποιήσει τα επόμενα πριν καλά καλά ολοκληρωθούν τα τρέχοντα. Μια καθαρά ποδοσφαιρική κίνηση από τον Ολυμπιακό, δείγμα της διάθεσης ώστε το καλοκαίρι που έρχεται να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας αγωνιστικής εκδοχής. «Είμαι πολύ υπερήφανος που θα ανήκω πλέον στον Ολυμπιακό. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς ένα τέτοιο καταπληκτικό κλαμπ με τόσο παθιασμένους φιλάθλους. Καιρός να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το 2018-19 με έναν καθαρό σκοπό: να νικήσουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Μαρτίνς σε φόντο ερυθρόλευκο. Τα επόμενα; Μόλις τελειώσει η σεζόν, όταν και θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του. Μέχρι τότε; Εργα. Αθόρυβα και ουσιαστικά. Για την επανεκκίνηση.

Ποιος είναι

Ο Πέδρο Μαρτίνς γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1970. Ως ποδοσφαιριστής είχε γεμάτη καριέρα φτάνοντας ώς τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η σχέση του με τους πάγκους ξεκίνησε το 2004. Αρχικά ως βοηθός προπονητή (Σετουμπάλ, Πόρτο, Μπελενένσες). Ως πρώτος προπονητής ξεκίνησε το 2009 και από το 2010 βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας (Μαριτίμο για μία τετραετία). Ακολούθησε η Ρίο Αβε (2014-2016) και μετά το μικρό του αριστούργημα με την Γκιμαράες. Εκεί όπου την περίοδο 2016-17, με πενιχρό μπάτζετ, έφτασε ώς την 4η θέση του πρωταθλήματος αλλά και ώς τον τελικό του Κυπέλλου. Στη χώρα του θεωρείται το επόμενο μεγάλο όνομα των πάγκων, ενώ μία από τις ιδιαίτερες ικανότητές του αφορά την ανεύρεση αλλά και την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών με τους οποίους συνεργάζεται. Εκείνος έφερε στο προσκήνιο τον Εντερσον Μοράες (Ρίο Αβε, 2014) που σήμερα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι, εκείνος ανακάλυψε στη Βραζιλία τον σέντερ φορ της Πόρτο Τικίνιο Σοάρες κ.λπ. Ο πέμπτος πορτογάλος προπονητής για τον Ολυμπιακό από το 2012 και έπειτα (Ζαρντίμ, Περέιρα, Σίλβα, Μπέντο). Οι προηγούμενοι αποδείχθηκαν… πρωταθλητές. Εκείνος; Ερχεται για να επιβεβαιώσει την παράδοση!