Το ιδιαίτερο εκτόπισμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου –που ξεπερνά τα όρια ενός θρησκευτικού ηγέτη –φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο προκειμένου να δοθεί άδεια από τις τουρκικές Αρχές για τη συνάντηση των δύο κρατούμενων Ελλήνων με τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο το Πάσχα, αλλά και για να επιτραπεί στους γονείς τους να τους επισκεφθούν εκ νέου χθες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του προς τους πιστούς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τις τουρκικές Αρχές, σημειώνοντας πως περίμενε αυτή την απάντηση «από την Αγκυρα πολλές ημέρες, και χαιρόμαστε που ήλθε μαζί με την Ανάσταση». Και ευχήθηκε οι δύο Ελληνες να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειές τους και στα καθήκοντά τους.

Η επιτυχημένη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη καταδεικνύει ότι πρόκειται για έναν θρησκευτικό ηγέτη που χαίρει σεβασμού και εντός της Τουρκίας, ενώ δείχνει και τη δύναμη της εκκλησιαστικής διπλωματίας.

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος στην επίσκεψή του στις φυλακές της Αδριανούπολης είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τους δύο αξιωματικούς περισσότερο από μία ώρα –μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέλαβαν.

Χθες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επικοινωνία με τους γονείς των δύο στρατιωτικών. Οι δύο οικογένειες ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη για τη συμπαράστασή του και για τη μεσολάβησή του ώστε να επισκεφθούν εκ νέου τα παιδιά τους στις φυλακές της Αδριανούπολης με ειδική άδεια, λόγω των εορτών του Πάσχα.

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν πλέον 40 ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές και η ελληνική πλευρά αναμένει να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία της τουρκικής Δικαιοσύνης για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού.

Τις επόμενες ημέρες –σύμφωνα με πληροφορίες –και καθώς οι τουρκικές Αρχές κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει παρεμβάσεις σε ανώτερο επίπεδο. Αυτό πάντως που φοβάται η Αθήνα είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την υπόθεση των δύο, εντάσσοντάς τη στη γενικότερη αντιπαράθεση με τη χώρα μας, κάτι που προκύπτει και από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.