Ενας φυσητήρας που είχε πεθάνει εδώ και μέρες από άγνωστη επί του παρόντος αιτία, εκβράστηκε στις ακτές της Σαντορίνης, στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Εντοπίστηκε την Τρίτη από δύτη κοντά στον ύφαλο που λέγεται Αδιάβατος. Ο φυσητήρας είχε μήκος 9 μέτρα και είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο που ζει στον πλανήτη.

Ειδικοί επιστήμονες που έσπευσαν στην περιοχή για να εξετάσουν το θηλαστικό, αναμένεται να αποφανθούν για το τι προκάλεσε το θάνατό του και στη συνέχεια να γίνει η υγειονομική ταφή του.

Ο φυσητήρας διαθέτει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε άλλο πλάσμα στο ζωικό βασίλειο και μάλιστα τα θηλαστικά αυτά που ζουν στην Ελλάδα, φθάνουν σε μήκος μέχρι και 15 μέτρα, τα αρσενικά, και 10 μέτρα τα θηλυκά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται πως ο φυσητήρας ήταν νεαρής ηλικίας καθώς επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το μήκος των νεαρών ατόμων αυτού του είδους που εκβράζονται στις ελληνικές ακτές, κυμαίνεται από 4 μέτρα έως 9 μέτρα.

Οι φυσητήρες τρέφονται κυρίως με καλαμάρια τα οποία εντοπίζουν σε βάθη ακόμη και 1.000 μέτρων. Οι Ελληνες ωκεανογράφοι και βιολόγοι θαλάσσης που έχουν επί χρόνια μελετήσει τα κητώδη των θαλασσών μας, έχουν εκτιμήσει ότι ο πληθυσμός των φυσητήρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250 άτομα.

Σύμφωνα με δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας Αλέξανδρος Φραντζής, διδάκτορας βιολογικής ωκεανογραφίας, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, στην Ελλάδα συναντάει κανείς τον φυσητήρα κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, στο Μυρτώο Πέλαγος και σε περιοχές του Αιγαίου Πελάγους, ειδικά όπου υπάρχουν μεγάλα βάθη. Η Ελληνική Τάφρος είναι η σημαντικότερη περιοχή για τους φυσητήρες στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με βάση την υπάρχουσα γνώση.Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος μέχρι και τα 2.000 μ.

Οι καταδύσεις του συνήθως διαρκούν 40-60 λεπτά, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη 1,5 ώρα. Κολυμπάει με πολύ μικρές ταχύτητες όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας (συνήθως 3 χλμ./ώρα). Η συμπεριφορά του στην επιφάνεια διαφέρει από αυτή των άλλων κητωδών, αφού κρατάει σταθερή πορεία, διατηρώντας όλο το μπροστινό μέρος του σώματός του ορατό, ενώ παίρνει 5-6 αναπνοές ανά λεπτό.

Παραμένει στην επιφάνεια περίπου για 10 λεπτά και μετά την τελευταία αναπνοή βγάζει έξω όλη την ουρά του και ξεκινάει μια βαθιά κατάδυση. Καταδύεται με ταχύτητα περίπου 100 μ./λεπτό.