Αμερικανίδα που απολύθηκε επειδή έκανε άσεμνη χειρονομία στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – και η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου – προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του πρώην εργοδότη της.

Η Τζούλι Μπρίσκμαν, από τη Βιρτζίνια, θεωρεί ότι η απόλυσή της από την εταιρεία Akima, όπου εργαζόταν ως αναλύτρια μάρκετινγκ, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε.

Η Μπρίσκμαν έκανε ποδήλατο, στις 28 Οκτωβρίου 2017, όταν πέρασε από δίπλα της η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ, ο οποίος επέστρεφε στην Ουάσιγκτον αφού είχε επισκεφθεί ένα από τα γήπεδα γκολφ που του ανήκουν.

Κρατώντας με το ένα χέρι το τιμόνι, η ποδηλάτισσα σήκωσε το άλλο, με υψωμένο τον δείκτη. Η απρεπής χειρονομία της απαθανατίστηκε από τον Μπρένταν Σμιαλόφσκι, φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των δημοσιογράφων που συνόδευαν τον αμερικανό πρόεδρο.

«Η ελευθερία της έκφρασης»

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Η Μπρίσκμαν, αν και φαινόταν μόνο η πλάτη της, επέλεξε συνειδητά ν’ αποκαλύψει ότι εκείνη προέβη στη χειρονομία: ανάρτησε τη φωτογραφία στο προφίλ της στο Facebook και το Twitter.

Η Akima, εταιρεία που αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την απέλυσε στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η εταιρεία φοβόταν ότι θα έχανε συμβόλαια αν κρατούσε την Μπρίσκμαν, μολονότι εκείνη δεν ανέφερε πουθενά στα προφίλ της ότι ήταν υπάλληλος της Akima.

«Η ενάγουσα επέλεξε στον ελεύθερο χρόνο της και ως ανεξάρτητη πολίτις να εκφράσει την αποδοκιμασία της για τον πρόεδρο Τραμπ, υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο. Ακόμη και αν ορισμένοι μπορεί να διαφωνούν με το μήνυμα της ενάγουσας και τον τρόπο που το εξέφρασε, το δικαίωμα να το πράξει παραχωρείται από την Πρώτη τροπολογία (του Συντάγματος, που αφορά στην ελευθερία της έκφρασης) και τους νόμους της Πολιτείας της Βιρτζίνια», αναφέρεται στην αγωγή της.