Στο άκουσμα της φράσης του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αρκετά κορυφαία στελέχη έκαναν δεύτερες σκέψεις. Το πρωθυπουργικό αφήγημα περί εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές –αν και αναγνωρίζουν ακόμη κι εκείνοι που εκτιμούν πως θα στηθούν κάλπες νωρίτερα, ότι το κυρίαρχο για τον Πρωθυπουργό είναι το σχέδιο απεξάρτησης της χώρας από το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε μια εκλογολογία που συντηρείται εκ των έσω μέσω μιας ανατροφοδοτούμενης διαδικασίας που δίνει δικαίωμα σε κόμματα, πολιτικούς και άλλους παράγοντες να αναλύουν τα πιθανά σενάρια εκλογών. Επί της ουσίας υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τρεις γραμμές για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: ο στενός πυρήνας εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου που επιμένει –τουλάχιστον για την ώρα –στη θεωρία της εξάντλησης της τετραετίας, το οικονομικό επιτελείο που φαίνεται να προκρίνει τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο και ιστορικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, που εκτιμούν ως τον καταλληλότερο χρόνο τον Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερα σημειολογικό ήταν ότι με φόντο τις εκλογές καταγράφηκε και μια σύγκρουση στρατηγικής, με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να εκφράζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκαν και οι διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κορυφής.

«Το τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019», είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο με αφορμή «διάφορες σκέψεις και κουβέντες που ακούω», όπως διευκρίνισε. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα τη Μεγάλη Τρίτη ήταν χαρακτηριστική και απάντησε επί της ουσίας στα όσα λένε πολλοί κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Βούτση, για το επικρατέστερο σενάριο να στηθούν διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019.

Ο Βούτσης. Μόλις μία μέρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε προκρίνει ουσιαστικά, και μάλιστα δημόσια, την ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας εκφράζει την άποψη πολλών σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λόγω και της θέσης του έχει καθημερινή, ανοιχτή, αδιαμεσολάβητη και ειλικρινή συζήτηση με πολλούς βουλευτές και πάρα πολλά στελέχη.
Ομως στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην εξάντληση της τετραετίας, με βασικό σταθμό στην πορεία έως τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Αυτή η εκτίμηση είναι προβληματική από πολλές πλευρές και επικρίνεται, παρά το γεγονός ότι ακόμα και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Alpha), αν και του επισημάνθηκε η παρέμβαση Βούτση, επέμεινε ότι θα ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν γίνεται καμία απολύτως σκέψη στην παρούσα φάση να στηθούν κάλπες εντός του 2018, αλλά ακόμα και το σενάριο για παράλληλη εκλογική αναμέτρηση το 2019, δηλαδή μαζί με τις ευρωεκλογές, δεν συζητείται. Ωστόσο, μέχρι πρότινος ο Τσίπρας είχε πεισθεί για διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, άλλωστε, θα μετατεθούν προς τον Οκτώβριο του 2019 με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετά το Πάσχα. Πλέον φαίνεται ότι συζητά την εξάντληση της τετραετίας, αν και από τους πιο μυημένους λέγεται ότι αυτό είναι ακόμα παιχνίδι του Πρωθυπουργού.

Σε αυτό το κλίμα υπάρχουν πολλοί που επισημαίνουν τους κινδύνους μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και σπεύδουν να υπερθεματίσουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με αυτήν τη λογική στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν θιασώτες τού να γίνουν εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, με βάση όσα συζητούν με πολιτικούς και παράγοντες του δημόσιου βίου. Από το Μέγαρο Μαξίμου όμως έχει μπει πάγος σε πολλούς που μιλάνε για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 και έχουν γίνει και σχετικές συστάσεις, καθώς απαιτείται χρόνος για την πραγματική πολιτική και κοινωνική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και υπάρχει σιωπητήριο επί της ουσίας από πολλά στελέχη που απλά επαναλαμβάνουν μονότονα, ακόμα και εάν δεν το πιστεύουν, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας.

ΤΟ CNBC. Την ίδια στιγμή, από το εξωτερικό πληθαίνουν τα σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το CNBC, το τέλος του Μνημονίου θα είναι μια κομβική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα και μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι πιθανότατα τον ερχόμενο Αύγουστο θα πει στους Ελληνες ότι η χώρα ελευθερώθηκε για πάντα από την τρόικα, θα ανακοινώσει ότι η Ελλάδα προέβη σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και συνεχίζει η ανάλυση: «Ετσι, θα μπορεί να πει στους ψηφοφόρους ότι κατάφερε να νικήσει έναντι της κριτικής που έχει δεχτεί από χώρες όπως η Γερμανία». Το αμερικανικό δίκτυο εκτιμά δε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ενισχύσουν το Χρηματιστήριο εφόσον επικρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.