Την παγίδα του σχεδιασμένου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο επιδιώκει πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση χωρίς ταυτόχρονα να αφήνει υπόνοια υποχώρησης έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας καλείται στα ελληνοτουρκικά να ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή κλωστή την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει γεωπολιτικό σκάκι υψηλού ρίσκου.Την τελευταία περίοδο έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις (που δεν ανακοινώθηκαν) στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου στο Αιγαίο. Σε αυτές τις συναντήσεις στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα σενάρια με ζητούμενο το ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση σε μια ακραία τουρκική πρόκληση.

Ο «καυτός» Απρίλης. Ο φόβος της Αθήνας για κλιμάκωση της έντασης είναι εμφανής και από το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας (Καμμένος, Κουβέλης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και άλλοι αρχηγοί) όλο το τελευταίο διάστημα επισκέπτονται μονάδες των συνόρων για να εμψυχώσουν τους ακρίτες και να δηλώσουν σε όλους τους τόνους ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυάται την εθνική κυριαρχία έναντι απειλών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού παράμετροι όπως οι προγραμματισμένες πολυήμερες διακλαδικές ασκήσεις σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, η φόρτιση από το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η ένταση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και η εξέλιξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία προδιαγράφουν μια θερμή περίοδο, με την ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση να θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση που πιθανόν να επιδιώκουν οι γείτονες. «Είναι πιθανό η τουρκική ηγεσία να επιδιώξει να κερδίσει στο εσωτερικό της τις εντυπώσεις από μια κόντρα με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο αν έχει απρόοπτα στις επιχειρήσεις στην Αφρίν σε προεκλογική περίοδο» εκτιμά σε συνομιλητές του κορυφαίος αξιωματούχος, που επισημαίνει παράλληλα ότι «χρειάζεται κάθε στιγμή ψυχραιμία, χωρίς όμως να αφήνουμε ούτε ένα χιλιοστό περιθώριο για τετελεσμένα». Αυτή η εγρήγορση είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η εντολή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο «Πεντάγωνο» ενώ και προς την απέναντι πλευρά έχει σταλεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στον βαθμό που εξαντλούνται τα όρια των ελληνικών αντοχών.

Η δύσκολη εξίσωση. Η κατάσταση, ωστόσο, αναδεικνύεται σε δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η κυβέρνηση απέναντί της δεν έχει μόνο έναν προβλέψιμο αντίπαλο αλλά έχει και στο εσωτερικό της έναν εξίσου απρόβλεπτο παράγοντα. Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος προκάλεσε και πάλι «ταραχές» με τα όσα είπε στην Ικαρία. Είναι η αμετροέπεια που πολλές φορές καταγράφεται σε ώρες που τα λόγια πρέπει να μετρώνται. Βεβαίως οι υψηλοί τόνοι Καμμένου δεν δημιούργησαν τετελεσμένα, αλλά απλώς εντυπώσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι και αυτές δεν είναι ασήμαντες, αφού όλο και συχνότερα πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα ρωτούν έλληνες αξιωματούχους αν προβλέπεται ένα ήρεμο καλοκαίρι φέτος στα ελληνικά νησιά καθώς υπάρχουν χιλιάδες κρατήσεις από τις χώρες τους.