Ανώνυμη εταιρεία που θα αναλαμβάνει έργα ανάπλασης στο κέντρο αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας συστήνει η κυβέρνηση. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τη σύσταση της εταιρείας, που θα ονομάζεται Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει, όπως έγινε γνωστό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση της νέας εταιρείας αντέδρασε έντονα ο Δήμος Αθηναίων, που κάνει λόγο για κίνητρα προδήλως μικροπολιτικά, τα οποία ακυρώνουν de facto τη δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας. Κατά τον Γιώργο Καμίνη, με το εγχείρημα αυτό η συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Και όπως λένε από τον Δήμο Αθηναίων, υπάρχει ήδη ένα επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους περίπου 200 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστές τους.

Επίσης θα μπορεί να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλλά και να προωθεί αθλητικές δράσεις, καθώς και υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η νέα εταιρεία θα έχει χρονικό ορίζοντα 30 χρόνων και το σύνολο των μετοχών της θα ελέγχεται από το Δημόσιο.