Τις παράπλευρες παθογένειες του ΕΣΥ αναδεικνύει η μετακίνηση μιας νεφρολόγου από το γενικό νοσοκομείο Φλώρινας: την ευνοιοκρατία, τις φιλικές σχέσεις με την ηγεσία της Αριστοτέλους και τις κλίκες εργαζομένων και υγειονομικών που προκαλούν ακόμη και αρρυθμίες στη λειτουργία των κλινικών. Δεν είναι τυχαίο ότι για όλα τα παραπάνω βρίσκεται εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα με αφορμή ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες. Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την απόφαση της διοίκησης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας να μετακινήσει τη νεφρολόγο, επιμελήτρια Α’ στο νοσοκομείο Φλώρινας Ειρήνη Βασιλείου στο Γεννηματά Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες.

Εντούτοις δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι στο νοσοκομείο της Φλώρινας λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου εξυπηρετούνται 35 ασθενείς. Και πλέον θα απομείνουν μία επικουρική νεοειδικευμένη νεφρολόγος και μία ιδιώτης ιατρός με μπλοκάκι. Αντιστρόφως, στο Γεννηματάς δεν λειτουργεί νεφρολογική μονάδα ούτε προβλέπεται θέση συγκεκριμένης ειδικότητας. Η Βασιλείου εργάζεται ως υπεύθυνη της Μονάδας του νοσοκομείου Φλώρινας από το 2010. Η θέση είχε ορφανέψει και συνεπώς η ανάγκη πλήρωσης ήταν επιτακτική. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Μονάδα εκσυγχρονίστηκε με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς.

Η ΜΗΝΥΣΗ. Εκείνη όμως βίωνε εχθρικό κλίμα που εκφράστηκε το 2015 μέσω ανώνυμης καταγγελίας βάσει της οποίας εξεβίαζε ασθενείς και νοσηλευτές. Ακολούθησε εισαγγελική έρευνα και ΕΔΕ ενώ στο μεταξύ η νεφρολόγος υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (νοσοκομειακοί γιατροί), «η συγκεκριμένη γιατρός πριν λίγα χρόνια είχε αντιδράσει σε αυθαιρεσίες άλλου γιατρού άλλου τμήματος του νοσοκομείου, ο οποίος, αν και σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, είναι εκλεκτός του τοπικού κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού».

Και ενώ σε ό,τι αφορά την κυρία Βασιλείου οι καταγγελίες κατέπεσαν, άνοιξε νέος κύκλος διερεύνησης με οκτώ εργαζομένους στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών. «Δεν επιθυμώ να θίξω κανέναν, αλλά ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στο νοσοκομείο με αφορμή μία μήνυση που υπέβαλα το 2015 κατά αγνώστων έπειτα από ανώνυμη επιστολή εναντίον μου που είχε κυκλοφορήσει σε όλα τα σάιτ πανελλαδικά. Πρόσφατα η εισαγγελέας κάλεσε κατά την κρίση της εργαζόμενους του νοσοκομείου για να δώσουν εξηγήσεις», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Βασιλείου, απαντώντας στις αιτιάσεις του διοικητή της ΥΠΕ ότι «η νεφρολόγος δημιουργεί συνεχώς προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή της, προσθέτει ότι «είναι πράγματι στην αρμοδιότητα του διοικητή της ΥΠΕ να λάβει μία τέτοια απόφαση, αλλά θεωρώ ότι δεν έλαβε υπόψιν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις σχετικά με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».

ΑΠΕΙΛΕΙ. Αρνητική εντύπωση προκαλεί ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας απειλεί με μήνυση και την πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Φλώρινας Μερόπη Φωστηροπούλου. Οπως η ίδια εξηγεί στα «ΝΕΑ», αιτία είναι η έκδοση δελτίου Τύπου όπου αναφέρει ότι δημιουργείται πλέον μεγάλη ανασφάλεια «για τους 35 νεφροπαθείς της περιοχής που νοσηλεύονται ανά τρεις ημέρες στη Μονάδα».