Πρώτο θέμα σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ έγιναν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, με τίτλους που κάνουν λόγο για «πρόκληση» εκ μέρους της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα και για στοχοποίηση της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα τα τουρκικά ΜΜΕ επιδίδονται σε μία σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Αθήνας, ακολουθώντας την προκλητική ρητορική του Ρ. Ερντογάν και των αξιωματούχων της χώρας, με επίκεντρο το σημείο της ομιλίας του Α. Τσίπρα που αναφέρθηκε στους δύο έλληνες στρατιωτικούς, με τον πρωθυπουργό να ζητά το συντομότερο δυνατό την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Όπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες, που κάνοντας περιπολία πέρασαν για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να πράξει το ίδιο. Να επισπευτούν οι δικονομικές διαδικασίες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που δεν έχουν κάνει –επαναλαμβάνω- τίποτα περισσότερο από το να επιτελούν το καθήκον τους στα σύνορα, περιπολώντας για παράνομες διελεύσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και είναι μία κίνηση, την οποία θα την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβόμαστε και κανέναν. Και καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν αυτή την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση, διότι δεν οδηγεί πουθενά. Όταν κάποιος έχει προβλήματα στο δικό του σπίτι, το χειρότερο είναι να τα βάζει με τον γείτονά του. Και στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: 
Η Χουριέτ αναφέρει ότι: «Στοχοποιείται και πάλι η Τουρκία»

Μιλλιέτ: Νέα πρόκληση από τον Τσίπρα! Στόχος η Τουρκία…


A Haber: Θρασύτατη δήλωση από τον Τσίπρα για την Τουρκία

Sabah: Σκανδαλώδης δήλωση! «Η Τουρκία τους δύο Έλληνες στρατιώτες…»

BBC (τουρκική έκδοση): Τσίπρας: Αυξάνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας