Στη χώρα του Χόσνι Μουμπάρακ και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μπορεί να το δει κανείς και σαν θρίαμβο της δημοκρατίας: να λάβει κάποιος 1,5 εκατομμύριο ψήφους χωρίς καν να έχει θέσει υποψηφιότητα. Στην Αίγυπτο συμβαίνει εάν σε λένε Μόμο και είσαι ο ποδοσφαιριστής που έχει οδηγήσει την εθνική ομάδα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ένα γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Κάπως έτσι έγινε ο Μοχάμεντ Σαλάχ η έκπληξη των εκλογών –και όχι φυσικά ο Σίσι, ο στρατηγός που πριν από χρόνια ανέτρεψε τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο στην ιστορία της Αιγύπτου, τον μουσουλμάνο Μοχάμεντ Μόρσι, και χθες επανεξελέγη ο ίδιος αποσπώντας το 97,08% ψήφων.

Ο επιθετικός της Λίβερπουλ δεν έφτασε τις ψήφους του Σίσι. Ξεπέρασε όμως τον μοναδικό του αντίπαλο, τον Μούσα Μουσταφά Μούσα, ο οποίος προτιμήθηκε από 680.000 ψηφοφόρους. Καθόλου άσχημα για τον γιο ενός μικροπωλητή που γεννήθηκε σε ένα χωριό της Γκαρμπίγια, μιας από τις πιο φτωχές περιοχές της Αιγύπτου και που άλλαζε κάθε μέρα τρία λεωφορεία για να πάει στο Κάιρο και να προπονηθεί. Σήμερα ο στράικερ είναι ο κορυφαίος σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος –στην Αίγυπτο πάλι δεν τον ξέρουν ως στράικερ αλλά ως «τέταρτη πυραμίδα της Αιγύπτου».

Καθόλου περίεργα, λοιπόν, η φανέλα με το νούμερο δέκα, το δικό του νούμερο, είναι αυτή που αγοράζουν περισσότερο απ’ όλες οι μικροί Αιγύπτιοι. Στον μύθο του, γράφει η απεσταλμένη της «Κοριέρε ντέλα Σέρα», έχουν συμβάλει η μετριοφροσύνη του και η αφοσίωσή του. «Ο Μόμο είναι ένας από εμάς» έλεγαν οι Αίγυπτιοι ενώ εκείνος ξεκινούσε τη διεθνή του καριέρα από την Ιταλία για να αγωνιστεί πρώτα με τα χρώματα της Φιορεντίνα κι έπειτα της Ρόμα. Κι αυτό είναι το μυστικό του Σαλάχ: δεν άλλαξε παρά τις επιτυχίες και τα συμβόλαια με τα έξι μηδενικά. Από αυτά τα χρήματα προσέφερε ένα πόσο για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ λέγεται ότι την περίοδο του Ραμαζανιού γυρίζει στο χωριό του και χρηματοδοτεί τα γεύματα για τους φτωχούς. Οταν οι συμπατριώτες του ψήφιζαν, εκείνος σκόραρε εναντίον της Κρίσταλ Πάλας. Και σαν καλός μουσουλμάνος γονάτισε προς την πλευρά της Μέκκας –αυτό είναι και το όνομα που έχει δώσει στην πρωτότοκη κόρη του. Αλλάχ, μπάλα και οικογένεια: δεν υπάρχει και πολύς χώρος για την πολιτική στη ζωή του Σαλάχ. Απόδειξη το γεγονός ότι μετά τα δυο φιλικά με την Ελβετία, η τέταρτη πυραμίδα της Αιγύπτου πέταξε απευθείας για το Λίβερπουλ χωρίς να σταματήσει στο Κάιρο για να ψηφίσει. Κινείται δηλαδή στο άλλο άκρο από τον μέντορά του και πρώην επιθετικό Αμπουτρίκα, ο οποίος έχει εξοριστεί από την Αίγυπτο ως υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τουλάχιστον μια φορά πάντως ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει την πολιτική: ο φακός τον είχε συλλάβει στο προεδρικό μέγαρο, εκεί όπου θα καθίσει για την επόμενη πενταετία ο Σίσι μαζί με το πολιτικό κεφάλαιο των 22 εκατομμυρίων ψήφων. Πολλοί ψηφοφόροι πάντως σκέφτονται σαν τον Σαλάχ: στις κάλπες προσήλθε μόλις το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ακόμη λιγότεροι και από το 2014 όταν η συμμετοχή είχε μετρηθεί στο 47%. Για τους πολλούς που δεν ψήφισαν, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τιμωρηθούν με πρόστιμο. «Είναι συνταγματικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση για όλους τους πολίτες» είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαΐλ. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν θα δυσκολευτεί ασφαλώς να πληρώσει το πρόστιμο. Ούτως ή άλλως υπάρχει εκείνο το 1,5 εκατομμύριο των ψήφων που πήρε ο ίδιος και που, πολύ περισσότερο από το πρόστιμο, μπορεί να τον κάνει να αλλάξει γνώμη για την πολιτική.