Η κατοστάρα που ζήτησε ο κόσμος και πέτυχε ο Ολυμπιακός με τις βολές του Στρέλνιεκς στα 1.9» πριν από το φινάλε απλώς πρόσφερε μια νίκη γοήτρου (100-86) στους Ερυθρόλευκους κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία τους έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα κυρίως στον τελικό Κυπέλλου της Κρήτης και λιγότερο με τη νίκη της στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Σαφώς δεν καλύπτει την απώλεια τίτλου η χθεσινή νίκη για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που είδε να βγαίνουν μπροστά και άλλοι παίκτες πλην του εξαιρετικού –και πάλι –Βασίλη Σπανούλη.

Ο αρχηγός μπορεί να ξεκίνησε πολύ άσχημα (μπλοκαρισμένος από τον καλό του φίλο Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον οποίο είχε φωνάξει στην Πόλη για να σηκώσουν μαζί και με τον Πρίντεζη το τρόπαιο της Ευρωλίγκας), με έξι λάθη στα πρώτα λεπτά (τελείωσε με εννέα τον αγώνα, κάτι που αποτελεί ισοφάριση του αρνητικού του ρεκόρ), αλλά με 21 πόντους και 9 ασίστ ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για τη νίκη.

Στρέλνιεκς (18 π.) και Μιλουτίνοφ (11 π. και 11 ριμπ.) έπαιξαν και για τους απόντες Πρίντεζη και Παπανικολάου, ενώ θετικός ήταν και ο Μπόμπι Μπράουν, όπως και ο Μπράιαν Ρόμπερτς (στο δεύτερο ημίχρονο).

Το τρίλεπτο που οδήγησε στη νίκη

Η ΑΕΚ ήταν συνέχεια μπροστά μέχρι το 16′ (40-33) αλλά κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έκανε το ξέσπασμά του με 15-0 μέσα σε ένα τρίλεπτο, περνώντας μπροστά (48-40 στο 19′) χωρίς να χάσει ξανά το προβάδισμα.

Ο Κέβιν Πάντερ πέτυχε 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (από τους 24 που είχε συνολικά) αλλά ήταν απελπιστικά μόνος αφού ο Σάκοτα (12 π.) έμεινε άποντος στο ίδιο διάστημα.

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε πάντως και το… τζετ λαγκ (περισσότερο κούραση για να είμαστε ακριβείς) καθώς προσγειώθηκε στην Αθήνα από το ταξίδι στην Ανδαλουσία –και την ήττα από τη Μάλαγα στην εκπνοή της παράτασης με 87-85 –στις 23.30 το βράδυ του Σαββάτου και έπαιξε χωρίς προπόνηση σε λίγες ώρες το ντέρμπι με τη ΑΕΚ.

Και οι δύο ομάδες πάντως είχαν το μυαλό τους και στις επόμενες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, ιδιαίτερα η Ενωση που ανήμερα του έπους του 1968 παίζει στο Στρασβούργο την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει να υπερασπιστεί διαφορά εννέα πόντων.

Δεδομένου ότι θα βρεθεί σε αρκετές ειδικές καταστάσεις, ο Ντράγκαν Σάκοτα πήρε δύο τάιμ άουτ στα τελευταία 1,9 δευτερόλεπτα του αγώνα («Ετσι παίξατε και τις διαφημίσεις» είπε χαμογελώντας).

Θάμπωσε ο Προμηθέας

Η ΑΕΚ είναι πλέον μέλος μιας τετραπλής ισοβαθμίας στην 3η θέση μαζί με τον ΠΑΟΚ, το Λαύριο, αλλά και τον Προμηθέα Πάτρας. Ο οποίος στο δεύτερο χθεσινό παιχνίδι πρόσφερε υψηλής ποιότητας μπάσκετ στους φίλους του στο πρώτο μέρος και ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο (όπου σημείωσε 28 πόντους), επικρατώντας άνετα του Ρεθύμνου με 94-72. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και συνολικά να σκοράρουν οι 10 από τους 11 παίκτες που έπαιξαν.