Εχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς τα εισιτήρια των αγώνων του πρωταθλήματος: σπανίως ανακοινώνονται. Ηθελα χθες από περιέργεια να δω πόσοι ήταν οι οπαδοί που έτρεξαν στα γήπεδα μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος: δεν τα κατάφερα. Με το μάτι (που λένε…) κόσμο είχε μόνο στο ΟΑΚΑ, αν και τα εισιτήρια που κόπηκαν πρέπει να είναι λιγότερα από τριάντα χιλιάδες, αριθμός μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη για να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα που της λείπει εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια. Στα υπόλοιπα ματς είναι ζήτημα να κόπηκαν συνολικά δέκα χιλιάδες εισιτήρια. Το πρωτάθλημα έλειψε σε ελάχιστο κόσμο.

Εύκολα

Στο ΟΑΚΑ όσοι πήγαν πανηγύρισαν πάντως μια εύκολη νίκη της ΑΕΚ –ίσως την ευκολότερη τα τελευταία χρόνια εναντίον του ΠΑΟ. Ολα κρίθηκαν σε ένα πεντάλεπτο. Στο 29′ ο Αραούχο, με ένα όμορφο προσωπικό γκολ έδωσε το προβάδισμα στην ΑΕΚ, στοπάροντας την μπάλα μεταξύ των δυο στόπερ του ΠΑΟ και εκτελώντας τον Βλαχοδήμο. Πέντε λεπτά αργότερα έπεσε σαν πυροβολημένος έπειτα από ένα απλό μαρκάρισμα του συμπατριώτη του Ινσούα και ο διαιτητής Θάνος, που είχε κιτρινίσει τους μισούς αμυντικούς του ΠΑΟ πριν το δεκαπεντάλεπτο, άφησε τους Πράσινους με δέκα παίκτες. Η ΑΕΚ βρήκε χώρους και κέρδισε μόνο με 3-0 έναν Παναθηναϊκό που ορθώς διαμαρτύρεται και γιατί μεταξύ άλλων ο Θάνος τού αρνήθηκε και ένα πέναλτι. Να σημειωθεί ότι η Ενωση είχε και τρία δοκάρια –το σκορ θα μπορούσε να πάρει αστρονομικές διαστάσεις αν δεν φρέναρε στο τέλος.

Περπατούσαν

Υποτίθεται ότι θα γινόταν μάχη για τη δεύτερη θέση: αν κρίνω από την εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά, ο ΠΑΟΚ θα τερματίσει δεύτερος εύκολα, εκτός κι αν μπουκάρει κανένας άλλος με τίποτα κουμπούρια σε κάποιο ματς. Ο Ολυμπιακός ήταν η γνωστή άνευρη ομάδα που βλέπουμε καιρό τώρα. Μπήκε στο ματς με παίκτες ασυγκέντρωτους και δέχτηκε ένα γκολ στο 4ο λεπτό γιατί ο Μποτία κόλλησε και ο Οφόε δεν έδιωξε την μπάλα. Στο πρώτο ημίχρονο κινδύνευσε να δεχτεί και δεύτερο και τον έσωσε ο Προτό, ο οποίος έμοιαζε ο μόνος που έβλεπε το κακό να πλησιάζει. Οι παίκτες του Ολυμπιακού περπατούσαν στο γήπεδο και μόνο ο Κούτρης έδειχνε όρεξη να παίξει ποδόσφαιρο. Από μια δική του μπαλιά στο 50′ Ανσαριφάρντ ισοφάρισε κι εκεί που περίμενες ότι θα ασκηθεί κάποια πίεση ο Ολυμπιακός σιγά σιγά έσβησε. Η τελική ισοπαλία με 1-1 είναι δίκαιο αποτέλεσμα γιατί ο Λεβαδειακός έπαιξε τουλάχιστον σωστά στην άμυνα όπως συμβαίνει φέτος σε όλα τα ματς. Στο πρώτο στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 2-1 με ένα γκολ του Κούτρη στο 85′, αλλά κανείς δεν θυμόταν τη δυσκολία εκείνης της νίκης ώστε να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο σοβαρά. Ο ΠΑΟΚ στο Περιστέρι είχε τουλάχιστον σοβαρότητα και κέρδισε έναν αντίπαλο αποδιοργανωμένο από τις ελλείψεις: τρεις βασικοί του Ατρομήτου έχουν αποκτηθεί ως δανεικοί από τον ΠΑΟΚ και είναι από τους καλύτερους παίκτες του. Χωρίς τον Γουάρτντα, τον Χατζησσαΐα και τον Γιαννούλη, ο Ατρόμητος μόνο με θαύμα θα σταματούσε τον ράθυμο και αργό στο γήπεδο ΠΑΟΚ, που όμως αξιοποίησε δυο στημένες φάσεις και με γκολ του Κάμπος και του Κρέσπο πέρασε από το Περιστέρι εύκολα.

Εισβολή

Η ικανότητα του ΠΑΟΚ στις στημένες φάσεις θα του έδινε πιθανότατα και το πρωτάθλημα αν δεν είχε γίνει η εισβολή του Σαββίδη στο ματς με την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει σκοράρει από στημένες φάσεις τα τελευταία του πέντε γκολ στο πρωτάθλημα: βάζω μέσα κι αυτό του Βαρέλα στο ματς της Τούμπας με την ΑΕΚ, το οποίο θυμίζω ότι τελικώς ο Κομίνης το μέτρησε.

Τίποτα

Στα άλλα ματς δεν είδαμε σχεδόν τίποτα. Σε δυο (Κέρκυρα – Λαμία και Πανιώνιος – Ξάνθη) το άγχος ήταν τόσο μεγάλο που όχι μόνο δεν μπήκε γκολ αλλά καλά καλά δεν έγινε φάση μετά το πρώτο εικοσάλεπτο. Στο πρώτο ματς μετά τη διακοπή ο Παναιτωλικός κέρδισε με 1-0 τον ΠΑΣ που έμεινε με δέκα παίκτες από νωρίς: όποιος το έβλεπε πρέπει να κοιμήθηκε. Στη Ριζούπολη ο ψυχωμένος Απόλλωνας κέρδισε με 3-0 την ΑΕΛ, που απλά περιμένει τη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Μετά «θα πάνε όοοολοι διακοπές» –για να θυμηθούμε και τη γνωστή ρήση του διανοητή Πάτρικ Ουγκουνσότο.

Δηλώσεις

Το πιο θεαματικό στοιχείο της αγωνιστικής ήταν οι δηλώσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη, του προπονητή του ΠΑΟ, και του Νταμίρ Κάναντι, του κόουτς του Ατρομήτου. Ο Μαρίνος είπε ότι «οι διαιτητές του ματς με την ΑΕΚ εκτέθηκαν χωρίς λόγο, πράγμα καθόλου παράξενο γιατί ο ΠΑΟ είναι εντελώς ανίσχυρος». Ο Κάναντι είπε ότι το ματς Ατρόμητος – ΠΑΟΚ θα ήταν διαφορετικό αν ο διαιτητής έδινε ένα πέναλτι στην ομάδα του στην αρχή. Ο Ουζουνίδης πρέπει να ‘χει κουραστεί. Ο Κάναντι είναι ν’ απορείς πόσα ματς πρέπει να παίξει ακόμα για να καταλάβει ότι κόντρα στον ΠΑΟΚ σφύριγμα δεν πρόκειται να πάρει…