Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ σε συνεργασία με τις ξένες εταιρείες, και παρά τις απειλές της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί νηνεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως επειδή η παρουσία του αμερικανικού στόλου έχει προκαλέσει ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Αλλωστε, επικρατεί και «σιωπητήριο» σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, πέραν κάποιων σποραδικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους ότι δεν θα απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους τόσο στο Αιγαίο όσο και στη ζώνη των ενεργειακών ερευνών.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, τόσο για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ», όσο και για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της ΕΝΙ, είπε ότι η ιταλική εταιρεία είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, τόσο σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σε γειτονικές χώρες.

Η ΕΝΙ «έχει πάρα πολλά τεμάχια, για τα οποία συζητάμε μαζί τους το ερευνητικό τους πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για μέρος των λεπτομερών τεχνικών μελετών που απαιτούνται, συνολικής δαπάνης ύψους €35 εκ.

«Είναι το δεύτερο από τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχει η Κύπρος. Προσδοκούμε η κοινοπραξία να προχωρήσει πλέον με τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, όπως είχαμε προγραμματίσει» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΕΝΙ έχει ειπωθεί ότι δεν πρόκειται να φύγει από την περιοχή και παρά τις προ εβδομάδων παρενοχλήσεις του σκάφους της από τουρκικά πλοία. Επίσης, η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζει τις έρευνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ενώ πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.

Στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ αυτής παίζεται ένα παιχνίδια… κυριαρχίας με τους Τούρκους να επιδιώκουν να πάρουν μερίδιο από τις γεωτρήσεις, ακόμη και χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Και με τις ξένες εταιρείες, βοηθούμενες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, να προσπαθούν να συνεχίσουν τις έρευνες χωρίς να εμπλέκονται στις διμερείς διενέξεις, ζητώντας επί της ουσίας (και σε διπλωματικό επίπεδο) να επικρατήσει ειρήνευση στην περιοχή και να μην υπάρξουν εντάσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις μελλοντικές επενδύσεις.