«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους συνοριακούς ελέγχους και στην κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Ελληνες μόνους σε αυτό», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC News ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πείσει ακόμα το μπλοκ ν’ ακολουθήσει τα σχέδιά του για βαθύτερη πολιτική ένωση και πρόσθεσε ότι αυτές οι ιδέες δεν θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, μιλώντας για την Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή ο κ. Ντέισελμλουμ δήλωσε ότι τα αμφιλεγόμενα σχέδια της Γαλλίας για υπουργό Οικονομικών στην Ευρωζώνη, αποτελούν πραγματικά «σύμβολο βαθύτερης ολοκλήρωσης».

«Οι οικονομικές πτυχές του οράματός του για ολοκλήρωση είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από την ασφάλεια και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», είπε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προτάσεις Μακρόν δεν θίγουν «τις πραγματικές αδυναμίες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται «τα σύνορα, η ασφάλεια και η υπερεξάρτηση από τις τράπεζες».