Ενα νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει η Αγκυρα, αυτή τη φορά με τη Γαλλία, την οποία ο τούρκος αντιπρόεδρος προειδοποίησε χθες ότι εάν συνεργασθεί με «τρομοκράτες» όπως αποκαλεί τους κούρδους μαχητές, «θα γίνει και αυτή στόχος της Τουρκίας».

Την Πέμπτη το βράδυ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μεταξύ των οποίων και οι κούρδοι πεσμεργκά που μάχονται στο πλευρό της διεθνούς δύναμης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Μετά τη συνάντηση κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στο Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τον κουρδοαραβικό συνασπισμό, υπονοώντας ότι έτσι μπορεί να αποτραπεί μια τουρκική επίθεση στην πόλη. Η γαλλική κυβέρνηση δεν το επιβεβαίωσε και στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των SDF και της Τουρκίας, «με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας». Χθες το μεσημέρι, η γαλλική προεδρία εξέδωσε και άλλη ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εκτός αυτών που γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που δρα στην περιοχή.

Ομως οι Τουρκοι είχαν ήδη απασφαλίσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «εσφαλμένη προσέγγιση» την πρόθεση της Γαλλίας να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε. «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε. Ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, που τόνισε ότι η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων. «Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», απείλησε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μετά την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη γαλλική πρόταση τονίζοντας ότι η συνάντηση της Πέμπτης στο Παρίσι είναι ένδειξη «διπλής στάσης» απέναντι στην τρομοκρατία».

Μεταξύ άλλων πάντως χθες, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για να εκδιώξεις τους κούρδους μαχητές από τρεις περιοχές της Βόρειας Συρίας, την Αΐν αλ-Αραμπ, την Ρασ αλ-Αΐν και την Τελ Αμπιγιάντ. Οι Κούρδοι της YPG θα εκδιωχθούν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έως τα σύνορα με το Ιράκ, αλλά εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για εκκαθαρίσεις από την δική της πλευρά των συνόρων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα τουρκικά στρατεύματα να δράσουν και εκεί.