Ο προσωπικός ιατρός του Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος.

Η αποπομπή του Σάλκιν ήταν αναμενόμενη, παρά το γεγονός ότι ο ακριβής χρόνος για την ανακοίνωσή της, δεν είχε γνωστοποιηθεί. Η δύσκολη κατάσταση για τον πρώην υπουργό δρομολογήθηκε με αφορμή το σκάνδαλο γύρω από ένα ταξίδι που έκανε με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ευρώπη, το περασμένο καλοκαίρι, αλλά κι από την ανοιχτή σύγκρουση την οποία είχε, με τους συντηρητικούς στο υπουργείο του, προκαλώντας πολιτικό πονοκέφαλο στον Λευκό Οίκο.

“Είμαι ευγνώμων για τις υπηρεσίες του Δρ. Ντέιβιντ Σάλκιν στην χώρα μας, αλλά και στους ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ μας!” Έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνοντας την απομάκρυνση του Σάλκιν.

Ο Τραμπ, έλαβε την απόφαση χθες το απόγευμα, ενώ ο Σάλκιν έμαθε τηλεφωνικά για την απόλυσή του, από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέτασε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σάλκιν από αρκετούς υποψηφίους για την θέση του, στο αναφερόμενο υπουργείο. Μεταξύ αυτών, ο Ρόμπερτ Γουίλκι υφυπουργός Άμυνας για Θέματα Προσωπικού και Ετοιμότητας, που θα εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού στην θέση του Σάλκιν.

Παράλληλα, εξετάστηκε και η υποψηφιότητα του παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Πέτε Χεγκσέθ.

Ωστόσο, ο Τραμπ μιλούσε εδώ και καιρό για τον Τζάκσον, που είχε προταθεί κι από τον Σάλκιν για μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο των Βετεράνων το φθινόπωρο. Την περίοδο εκείνη, είχαν γίνει και οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες, σχετικά με την καταλληλότητα του Τζάκσον για μία τέτοια θέση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την άλλη μεριά, η επιλογή του Τζάκσον, που είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι γνωστός στον Λευκό Οίκο ως Δρ. Ρόνι, αποτέλεσε έκπληξη.

Ο ίδιος, έχει διατελέσει προσωπικός ιατρός για δύο προέδρους, πριν από τον Τραμπ, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός, ως ο γιατρός που έδωσε στον σημερινό πρόεδρο ένα ξεκάθαρο πιστοποιητικό καλής υγείας. Ο Τζάκσον, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ “τα πήγε καλά” σε εξέταση νοητικών λειτουργιών, νωρίτερα το 2018.

Ο Τζάκσον κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν, προήχθη υπηρεσιακά στον βαθμό του υποναύαρχου με πρόταση του προέδρου Τραμπ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα παραμείνει ενεργός στην άσκηση των υπηρεσιών καθηκόντων του, μετά την επικύρωση του διορισμού του, από την Γερουσία. Οι προθέσεις του ιδίου, δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Στο ίδιο υπουργείο, που χαρακτηρίζεται αρνητικά για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τις οποίες και ακολουθεί, έχουν υπηρετήσει ως υπουργοί, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του κοινοπρακτικού επιχειρηματικού κολοσσού Proctor & Gamble, Μπομπ ΜακΝτόναλντ, αλλά κι ο απόστρατος στρατηγός και πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού, Έρικ Σινσέκι.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι την επικύρωση του διορισμού, ο Γουίλκι θα εκτελεί καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ. Ο Γουίλκι έχει προηγούμενα διατελέσει υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Θομ Τίλις, ενώ είχε ουσιαστικό ρόλο και στην ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ, μέχρι την επικύρωση του διορισμού του Αμερικανού ΥΠΑΜ, Τζέιμς Μάτις.

Ο 58χρονος Σάλκιν ηγήθηκε της Διεύθυνσης Υγείας του υπουργείου Βετεράνων για δύο χρόνια στην διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ προτάθηκε από τον Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου. Ο διορισμός του, επικυρώθηκε από την Γερουσία με ψήφους 99-0. Τόσο οι οργανώσεις των βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, σχολίαζαν θετικά τις προσπάθειες του για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του υπουργείου, την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας πληροφορικών συστημάτων (ΙΤ) που χρησιμοποιεί το αναφερόμενο υπουργείο.

Ωστόσο, η θετική πορεία της παρουσίας του στην ηγεσία του υπουργείου, πήρε αρνητική τροπή στις 14 Φεβρουαρίου, όταν Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου για Ζητήματα Βετεράνων γνωστοποίησε ότι ο Σάλκιν μαζί με την σύζυγό του, δέχτηκαν παράνομα εισιτήρια για το τουρνουά του Γουίμπλετον, ενώ για την οργάνωση επισκέψεων σε αξιοθέατα χρησιμοποιήθηκε προσωπικό του υπουργείου, κατά την διάρκεια επαγγελματικής επίσκεψης στην Δανία και την Αγγλία, το περασμένο καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι ο Σάλκιν προχώρησε στην αποπληρωμή της οικονομικής δαπάνης του ταξιδιού, αποκαθιστώντας το ποσό που δαπανήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων, οι αντίπαλοί του, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο υπουργείο του, αξιοποίησαν την ευκαιρία. Έτσι, συμμάχησαν με οργάνωση βετεράνων (Concerned Veterans of America) προκειμένου ν’ ασκήσουν πιέσεις για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός αντέδρασε με μια σειρά συνεντεύξεων προς το “Politico,” αλλά και σε άλλα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι υπήρξε “υπονόμευση” εναντίον του, αλλά και κατά της αποστολής του στο υπουργείο. Μερικά μέλη του Κογκρέσου, αλλά κι ενώσεις βετεράνων συμφώνησαν με την άποψη αυτή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ που παρακολουθεί συχνά στην εκπομπή “Fox & Friends” του παρουσιαστή Πέτε Χεγκσέθ, που ήταν επικριτικός έναντι του Σάλκιν, ενοχλήθηκε από τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, ότι είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλκιν είχε την ίδια τύχη με τους Ρεξ Τίλερσον, Ρέινς Πρίμπους και Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, που ήταν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κι έμαθαν για την απόλυσή τους, από τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου Τραμπ, στο Twitter.

“Είμαι υπερήφανος να διορίσω τον υποναύαρχο του Υγειονομικού Σώματος Ρόνι Τζάκσον, ως υπουργό στο υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων. Ο ναύαρχος Τζάκσον, είναι άριστα εκπαιδευμένος, ενώ καθώς υπηρετεί και ο ίδιος, έχει δει από πρώτο χέρι την μεγαλειώδη θυσία των βετεράνων μας, ενώ έχει βαθιά εκτίμηση για όσα η μεγάλη χώρα μας, τους οφείλει,” ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

“Εκτιμώ την δουλειά του Δρ. Ντέιβιντ Σάλκιν και τα αρκετά και μεγάλα πράγματα που κάναμε μαζί στο υπουργείο των Βετεράνων. Ο ίδιος, ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής για τους βετεράνους σε ολόκληρη την χώρα και του είμαι ευγνώμων για τις υπηρεσίες του,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

Ο Σάλκιν δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Ο Τζάκσον αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1995 κι άρχισε την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, υπηρέτησε με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες στο Ιράκ, το 2005, προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες του, μέσω ειδικής διμοιρίας πρώτων βοηθειών και χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο Τζάκσον υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως προσωπικός γιατρός των προέδρων, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπαράκ Ομπάμα και Τραμπ.

Το υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπουργείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ η ηγεσία του, αποτελεί μία νέα ουσιαστική πρόκληση για τον Τζάκσον, με βασικό ζητούμενο την καταπολέμηση της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.