Τις πρώτες συζητήσεις για τη διαμόρφωση – εφαρμογή ενός εθνικού οδικού χάρτη ανάπτυξης των «υπερηχητικών» δικτύων 5G, άρχισαν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (γ.γ. ΤΤ) Βασίλης Μαγκλάρας και οι επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Ο χάρτης για το 5G θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο» ανέφερε ο Βασίλης Μαγκλάρας αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους CEO του Ομίλου ΟΤΕΜιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη, της WIND Νάσο Ζαρκαλή και τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργο Στεφανόπουλο.

Τα 5G δίκτυα υπόσχονται υψηλότατες ταχύτητες και απεριόριστη χωρητικότητα, στοιχεία που θα φέρουν νέες, καινοτόμες εφαρμογές και θα αλλάξουν ριζικά την οικονομία και τη ζωή των πολιτών.

Οι απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δρομολογούν τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5G. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, αλλά και στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σε πρώτη φάση θα αρχίσει η ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων πέμπτης γενιάς σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα, στον Δήμο Ζωγράφου από την Cosmote, στα Τρίκαλα από τη Vodafone και στη Λάρισα από τη Wind. Ωστόσο, στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλοι δήμοι της χώρας.

«Ευελπιστούμε πως με την πρωτοβουλία αυτή, την υποστήριξη και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, η χώρα μας θα καταστεί από τις πρωτοπόρες στην υιοθέτηση των δικτύων πέμπτης γενιάς, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε ο Βασίλης Μαγκλάρας.

Θεσμικό πλαίσιο. Οι επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τόνισαν ότι στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να συμβάλουν θετικά οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα κάνει πράξη τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, με τα μέγιστα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι «η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα και προκειμένου αυτό να κερδηθεί, ο ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά με την τεχνογνωσία, τις επενδύσεις και τη δέσμευσή του να δημιουργεί έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Σε ό,τι αφορά τη Vodafone, ο επικεφαλής της στην Ελλάδα, Χάρης Μπρουμίδης, ανέφερε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί «είναι ένας στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να σταθεί αρωγός σε αυτήν τη νέα εποχή, επενδύοντας στις κρίσιμες εθνικές υποδομές του μέλλοντος». Οπως πρόσθεσε μάλιστα, «βρισκόμαστε ενώπιον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων 5ης γενιάς,που θα μας φέρουν πιο κοντά στο όραμα για μια κοινωνία των Gigabit».

Από την πλευρά του ο CEO της εταιρείας WIND Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε ότι η τεχνολογία και η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία θα δώσει στον τόπο την ώθηση που χρειάζεται προς το μέλλον.

«Η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της πολιτείας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς και προγραμματίζει εντατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών αυτών» πρόσθεσε ο Νάσος Ζαρκαλής.