Μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, που θα λειτουργεί ανάλογα με την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της, πρόκειται να ενσωματωθεί στο πλαίσιο γενικότερης εποπτείας που θα υπάρξει για μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

O κ. Σεντένο αναφέρθηκε επίσης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό πισωγύρισμα.

Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους

«Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα απόθεμα ρευστότητας που θα εξασφαλίσει κατά την πρόσβαση στις αγορές δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.

» Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση.

»Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει» συμπλήρωσε ο κ. Σεντένο.

Φοβάται ελληνικό πισωγύρισμα;

Κληθείς να σχολιάσει πιθανό «πισωγύρισμα» της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο, υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί καθόλου.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα να έχουν βαθιά διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό είναι απαραίτητο. Ομως, δεδομένης της μακράς διάρκειας της περιόδου προσαρμογής, το πόσα έχει πετύχει και αντέξει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτών των 8 ετών, νομίζω ότι ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δεν ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι η διαδικασία ανήκει ήδη στους πολίτες και εκείνοι θα την φέρουν εις πέρας» τόνισε.

Για το μέλλον της ευρωζώνης

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Εurogroup σημείωσε πως «έχουμε πολύ συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας, πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που επιτρέπουν να γίνει πιο ισχυρή η όλη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. 

»Και πρέπει να δράσουμε τώρα λόγω των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και επειδή έχουμε νέους πολιτικούς κύκλους στις χώρες μεγαλύτερης επιρροής και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ώθηση για τη λήψη αποφάσεων.

»Και το να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, το να κάνουμε σοφές επιλογές είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειώσουμε το τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε σε ορισμένες χώρες.

»Νομίζω ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε πολύ περισσότερο τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες θα κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες τώρα. Είναι καιρός να επιτρέψουμε οικονομική ανάπτυξη που θα εξαπλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε για το πώς σκέφτεται το Εurogroup στη δική του προεδρία.

«Θα ήθελα να δω το Eurogroup, τουλάχιστον με εμένα ως τον επικεφαλής της ομάδας των 19 υπουργών Οικονομικών, να δρα με αίσθηση συμβιβασμού, αίσθηση συναίνεσης. Νομίζω ότι μπορώ να ορίσω τον εαυτό μου ως συναινετικό άτομο και θα ήθελα κάτι τέτοιο να ισχύει σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο».