Τη βεβαιότητα «παγκόσμιας συμφωνίας» στις 21 Ιουνίου διαδέχεται η συγκρατημένη αισιοδοξία. Στο τέλος της διαδρομής, ενδέχεται να προκύψει παράταση του τρίτου Μνημονίου, εξαιτίας καθυστερήσεων, εφόσον ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Χθες το απόγευμα, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών οι εμπλεκόμενοι με την τέταρτη αξιολόγηση κυβερνητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος και Δημήτρης Παπαγιαννάκος, συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών την πρόοδο και τα αγκάθια στον δρόμο της τέταρτης αξιολόγησης. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναγνώριζε στη συνέχεια «τεχνικές δυσκολίες» ιδίως στα θέματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία. «Είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα» είπε ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

ΟΙ καθυστερησεις. Οπως έγραψαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», οι δανειστές έχουν εντοπίσει μεγάλες καθυστερήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, έχοντας στην αιχμή του δόρατος το νομοσχέδιο απόσχισης και πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εχουν ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν υπάρχει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Με φόντο τις καθυστερήσεις, τα σενάρια παράτασης του προγράμματος τα οποία διακινούνται από πηγές των δανειστών τις τελευταίες ημέρες δεν είναι καθόλου τυχαία. Εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, ψηλά στη λίστα του ενδιαφέροντος των δανειστών βρίσκονται οι τοποθετήσεις μόνιμων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αλλά και οι αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ.

Οπως εξηγούσαν χθες αρμόδιες πηγές, «αν δεν υπάρξει Staff Level Agreement τον Μάιο, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, και μεταφερθεί για τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

Αιτημα. Για ενδεχόμενη παράταση του Μνημονίου –λήγει στις 20 Αυγούστου –διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

«Σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε τέταρτη αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» τόνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να καθυστερήσουν. «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσηπεριπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», δήλωσε περιγράφοντας όλα όσα πρέπει να συμφωνηθούν έως τότε και υπογράμμισε την αυστηρή προϋπόθεση υλοποίησης των προαπαιτουμένων.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα γίνονται ολοένα και περισσότερο «καθαρά» όσον αφορά τις νέες δεσμεύσεις τις οποίες θα κληθεί να αναλάβει η κυβέρνηση αναφορικά με τη μεταπρογραμματική περίοδο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε χθες (στον Σκάι) ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος συζητείται «θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους». Ο μηχανισμός αυτός πρόσθεσε, «θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει». Αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν ήδη ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο δεσμεύσεων προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις για σταδιακή διευθέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια.