O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τρίτη τον τόπο της τραγωδίας που σημειώθηκε την Κυριακή όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της ρωσικής πόλης Κεμέροβο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 41 παιδιά, και έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» που ευθύνεται για τον τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της πυρκαγιάς, μιας από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσαν ότι οι έξοδοι κινδύνου του εμπορικού κέντρου ήταν παρανόμα κλειστές, ενώ το σύστημα συναγερμού δεν λειτούργησε.

Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη πριν από μερικές μέρες, εναπόθεσε λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνήμα για τα θύματα της πυρκαγιάς.

«Τι συμβαίνει εδώ; Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι μία τυχαία έκρηξη μεθανίου. Ο κόσμος ήρθε για να χαλαρώσει, (ήταν) παιδιά. Μιλάμε για το δημογραφικό και χάνουμε τόσους ανθρώπους. Γιατί; Εξαιτίας μιας εγκληματικής αμέλειας, από απροσεξία. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;», διερωτήθηκε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με υπουργούς στο Κεμέροβο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya, όπου βρίσκονται κινηματογραφικές αίθουσες και ένας παιδότοπος, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος διαχειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, δήλωσε ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο δεν λειτουργούσε από τις 19 Μαρτίου και ότι ο φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης που καλεί το κοινό να εγκαταλείψει το κτίριο παρότι αυτό λειτουργούσε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν δήλωσε ότι «από τις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού ήταν χαλασμένο αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια λογική εξήγηση για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί εξέταση DNA για κάποια από τα θύματα, των οποίων δεν είναι δυνατή η αναγνώριση, και η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. «Υπάρχουν 37 πτώματα που χρειάζονται ανάλυση DNA».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πολιτικός του Κεμέροβο Άντον Γκορέλκιν αναφέρει ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές καθιστώντας το συγκρότημα παγίδα και δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένας πυροσβεστήρας που υπήρχε στον χώρο και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς μόλις αυτή ξέσπασε δεν λειτουργούσε.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, οι πυροσβέστες κλήθηκαν επί τόπου πολύ αργά, όταν είχαν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και ένας μίνι ζωολογικός κήπος που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, απ΄όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να οδηγήσει για ανάκριση τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, περιλαμβανομένων δύο υπαλλήλων της εταιρείας συντήρησης του συστήματος συναγερμού.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκβορτσόβα, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο αγόρι σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πήδηξε από ένα παράθυρο του τετάρτου ορόφου για να σωθεί. Οι γονείς και τα αδέλφια του αγοριού είναι μεταξύ των νεκρών.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους.

Ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε εκτός προγράμματος με μια ομάδα πολιτών που εξέφρασε τη δυσπιστία της προς την έρευνα η οποία διεξάγεται για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη στο Κεμέροβο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik. Πλήθος κατοίκων συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης από νωρίς το πρωί, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν εκεί για την τήρηση της τάξης εμποδίζοντας την είσοδο στο κτίριο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έκλαιγαν. Ο δήμαρχος της πόλης Ιλια Σερεντίουκ επιχείρησε να μιλήσει, αλλά το πλήθος τον διέκοπτε ζητώντας του να παραιτηθεί.

«Γιατί δεν μας λένε την αλήθεια;», φώναξε ένας διαδηλωτής.

Πολλοί κάτοικοι του Κεμέροβο δεν πιστεύουν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων–64–και υποπτεύονται ότι εκατοντάδες είναι οι νεκροί και ότι υπάρχει συγκάλυψη, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ο Πούτιν.

Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι έχουν συντάξει μια λίστα με 85 ονόματα, κυρίως παιδιών, που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Λαϊκή Οργή

Η λαϊκή οργή ήταν εμφανής στα πλακάτ των διαδηλωτών. «Πόσα θύματα υπάρχουν στ΄αλήθεια;», έγραφε ένα, ενώ ένα άλλο υπονοούσε ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι χρηματίστηκαν για να υπογράψουν για τα μέτρα ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.

«Βόβα και Αμάν στη φυλακή! «, έγραφε ένα άλλο πλακάτ, αναφερόμενο στον Πούτιν και στον τοπικό κυβερνήτη.

Η Νατάλια και ο Σεργκέι Αγκάρκοφ, τα δύο παιδιά των οποίων έχασαν τη ζωή τους μαζί με την γιαγιά τους στην πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, στέκονταν στην πλατεία κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους.

«Η Μάσα ήταν 10, ο Κόστια 8», είπε ο Σεργκέι στο Reuters. «Η Μάσα…ήταν πολύ καλή αθλήτρια. Θα είχε τρέξει να βγει έξω αλλά ήταν κλειδωμένα τα πάντα. Τους αναγνώρισα χθες. Δεν είδα τον Κόστια, αλλά τον αναγνώρισα από τις μπότες του».

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής Έρευνας, η οποία χειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, ενημέρωσε τον Πούτιν ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο ήταν χαλασμένο από τις 19 Μαρτίου και ότι ένας φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης για την εκκένωση του κτιρίου.

Ερωτηθείς από τον Πούτιν γιατί οι πόρτες των τριών κινηματογραφικών αιθουσών ήταν κλειδωμένες με τον κόσμο να βρίσκεται μέσα, ο Μπαστρίκιν απάντησε ότι οι αρχές το ερευνούν ακόμη, αλλά ένα σενάριο λέει ότι αυτό έγινε ώστε να μην εισέλθουν στην αίθουσα κάποιοι που δεν είχαν εισιτήριο.

«Οι περισσότεροι υπάλληλοι έφυγαν και άφησαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην τύχη τους…οι εργαζόμενοι εκείνοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου, για την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης, ήταν οι πρώτοι που το έβαλαν στα πόδια».