Αρθρα «γραμμένα στο πόδι», βιαστικές ρυθμίσεις, ακόμα και αντιφάσεις βλέπει η πλειονότητα της επίσημης φιλοζωικής κοινότητας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό για σχολιασμό (στο opengov.gr) έως τις 20 Απριλίου. Το κύμα διαμαρτυρίας φουσκώνει μέρα με τη μέρα και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 26.000 διαδικτυακές υπογραφές πολιτών (και Ελλήνων του εξωτερικού) με αίτημα την απόσυρση των ρυθμίσεων του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) Νατάσα Μπομπολάκη χαρακτηρίζει «αντιευρωπαϊκά και αντιρεαλιστικά» τα 23 άρθρα του νομοσχεδίου και επισημαίνει στα «ΝΕΑ» τα πέντε βασικότερα αγκάθια που διαμορφώνουν μια νέα καθημερινότητα (ζώων και πολιτών).

Σε αυτήν περιλαμβάνονται παρεμπιπτόντως τσουχτερά πρόστιμα, μεταξύ άλλων, για όποιον δημοσιοποιεί αγγελία για υιοθεσία αδέσποτου (καθημερινά κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου τέτοιες εκκλήσεις από φιλοζωικά σωματεία) ή για τον ιδιοκτήτη που δεν έχει διαβατήριο ζώου. Επίσης θεσπίζονται περιορισμοί για τη διατήρηση ζώων σε πολυκατοικίες-μονοκατοικίες: Στο διαμέρισμα επιτρέπεται ένα ζώο ανά 30 τ.μ. και στη μονοκατοικία ένα ζώο ανά 20 τ.μ. ενώ όποιος έχει πάνω από δύο γάτες – σκύλους στο διαμέρισμα και πάνω από πέντε στη μονοκατοικία πρέπει να το δηλώνει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στους δήμους περνά όλο το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που σημαίνει ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια και ειδική εκπαίδευση. «Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη ρύθμιση που γυρνά την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Θα πλημμυρίσουμε αδέσποτα! Ας μη γελιόμαστε, τόσα χρόνια οι δήμοι στενάζουν χωρίς προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να σηκώνουν το βάρος. Τώρα πετούν τα σωματεία έξω και θεσπίζουν χρηματικές ποινές και χαράτσια στους φιλόζωους ουσιαστικά για να χρηματοδοτούν τους δήμους» λέει η πρόεδρος της μεγαλύτερης φιλοζωικής ένωσης της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια, το δεύτερο αγκάθι αφορά τις διαδικασίες υιοθεσίας και από ανθρώπους εκτός Ελλάδας: «Τουρίστες που βλέπουν τα χάλια μας με τα αδέσποτα, άνθρωποι που κάνουν αγώνα να βοηθήσουν και συχνά μέσα από τις φιλοζωικές υιοθετούσαν ζώα θα πρέπει να απευθύνονται στους δήμους. Θα περιμένουμε τον Νορβηγό να έρθει στην Καλαμάτα και να υπογράψει χαρτιά για να βοηθήσει;».

Τρίτη ρύθμιση ανοίγει το παράθυρο για ευθανασίες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σωματεία-μέλη της ΠΦΠΟ: «Κάποιες χώρες έχουν ήδη θεσπίσει την ευθανασία για αδέσποτα που δεν υιοθετούνται. Εμείς δεν το έχουμε αυτό και είμαστε υπερήφανοι. Εκπρόσωποι φιλοζωικών συμμετείχαν στις επιτροπές που αποφάσιζαν για την ευθανασία ενός ζώου ως επικίνδυνου-επιθετικού κ.λπ. Τα θέματα αυτά αναθέτονται πια σε κτηνιάτρους».

Εξοντωτικό για όσους φροντίζουν αδέσποτα χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι φιλόζωοι το άρθρο που ορίζει ως ιδιοκτήτη ζώου όποιον «έχει δεχθεί να ασχοληθεί με αυτό»: «Αυτό σημαίνει ότι ο εθελοντής που ταΐζει το αδέσποτο της γειτονιάς, το στειρώνει από την τσέπη του και το προστατεύει είναι ιδιοκτήτης με ό,τι αυτό νομικά και οικονομικά συνεπάγεται».

Το πέμπτο άρθρο στο οποίο αντιδρούν έντονα οι φιλοζωικές οργανώσεις ορίζει τις λεπτομέρειες για τα καταφύγια ζώων. «Είναι η τροπολογία που ήθελαν να περάσουν… νύχτα, αλλά την είχαν αποσύρει. Εξορία αδέσποτων σε όρη και βουνά» σχολιάζει η Νατάσα Μπομπολάκη. Οπως αναφέρεται πάντως στο νομοσχέδιο, «τα καταφύγια (…) αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης, διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό και διαθέτουν άδεια». Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και τα διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
Η αλήθεια για τη στείρωση των ζώων

Το άρθρο 5 παράγραφος θ περί στείρωσης των ζώων συντροφιάς και το ετήσιο «τέλος αστείρωτου ζώου» (ύψους 100 ευρώ) ξεσήκωσε αντιδράσεις και συζητήσεις, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να υπογραμμίζει μια αντίφαση στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οπως αναφέρεται επί λέξει στο νομοσχέδιο, ο ιδιοκτήτης ζώων πρέπει «να μεριμνά για τη στείρωσή τους εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή τους σε νέους ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δύναται να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες, πάντα με τη μεσολάβηση του δήμου, είναι υποχρεωμένος σε 10 ημέρες από την ημερομηνία τοκετού να δηλώσει την ημερομηνία και το μέγεθος τοκετοομάδας του δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου (…) Οι ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από δύο ζώα συντροφιάς (σκύλος, γάτα) οφείλουν να στειρώνουν υποχρεωτικά τα επιπλέον των δύο, με εξαίρεση τους επαγγελματίες εκτροφείς ή πωλητές ζώων συντροφιάς».

Σύμφωνα με το άρθρο, επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά έτος και αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη απευθείας στον δήμο όταν το ζώο συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του: «Για ποιο καθολικό μέτρο στειρώσεων μιλούν; Επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες δύο ζώων συντροφιάς να μην τα στειρώνουν, αλλά παράλληλα τους επιβαρύνουν με το χαράτσι. Πάλι χτυπούν τον εθελοντισμό. Στην κατηγορία όσων έχουν πάνω από δύο ζώα ανήκουν οι χιλιάδες εθελοντές που κρατούν αδέσποτα για να τα βοηθήσουν και τα οποία στειρώνουν με έξοδα του νέου ιδιοκτήτη όταν αυτά υιοθετούνται» λέει η Νατάσα Μποπολάκη.