Για «παραλογισμό» και απουσία σχεδίου ως προς τη στελέχωση του ΕΣΥ κάνουν λόγο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, με τις οποίες αφενός παγώνει για έναν ακόμη χρόνο τη δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από νοσοκομεία της άγονης γραμμής και αφετέρου επιτρέπει τις προσλήψεις γιατρών λίγο πριν βγουν στη σύνταξη. Ειδικότερα, η απαγόρευση μετακίνησης των μόνιμων γιατρών που υπηρετούν σε δομές υγείας σε άγονες γραμμές κοινοποιήθηκε μέσω διάταξης που εντάχθηκε σε νόμο για το Διάστημα. Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας Παναγιώτη Παπανικολάου, με την απόφαση αυτή παρατείνεται ο εγκλωβισμός γιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν επί χρόνια σε παραμεθόρια και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας. Μάλιστα, το μπλόκο δεν άφορά όλες τις περιοχές αλλά επιλεκτικές, «όπως για παράδειγμα τη Μυτιλήνη, ενώ αντίθετα στη Σάμο και τη Χίο οι γιατροί έχουν το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλα κεντρικότερα νοσοκομεία».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η πιο προφανής εξήγηση είναι τα κενά σε συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα πιθανές μετακινήσεις να είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποξήλωση του προσωπικού και την υπολειτουργία κλινικών.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Π. Παπανικολάου, ο οποίος σημειωτέον εκπροσωπεί την παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παρατηρείται και ένα κύμα επιλεκτικών ρουσφετιών που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. «Για παράδειγμα έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από το νοσοκομείο της Κω, ότι κάποιες αιτήσεις για μετακινήσεις διεκπεραιώθηκαν εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις –δηλαδή, οι περισσότερες –δεν απαντήθηκαν ποτέ. Σημειωτέον δε, ότι ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει σχετική ανταπόκριση εντός 12 μηνών, όμως ενώ ο χρόνος εκπνέει οι συνάδελφοί μας παραμένουν όμηροι», συμπληρώνει.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση πολλοί από τους γιατρούς υφίστανται «διπλή κοροϊδία, καθώς όταν είχαν πρωτοδιοριστεί ίσχυε άλλο νομικό καθεστώς, το οποίο προέβλεπε δυνατότητα μετακίνησης ύστερα από πέντε χρόνια υπηρεσίας και το οποίο με μεταγενέστερα νομοθετήματα είχε καταργηθεί πίσω από την πλάτη των τους. Αλλοι που πρωτοδιορίστηκαν αργότερα ήξεραν πως με το τότε νομικό καθεστώς που κι αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε θα είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης για άλλη θέση δύο χρόνια μετά τον διορισμό τους».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Π. Παπανικολάου επισημαίνει ότι «πρέπει να λυθεί άμεσα η αδικία για τους εγκλωβισμένους συναδέλφους, με ένα αντικειμενικό σύστημα αυτοδίκαιης μετακίνησης που να αφορά το σύνολο των ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών».

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. Εν τω μεταξύ, για παραλογισμό κάνουν λόγο οι γιατροί του ΕΣΥ αναφερόμενοι σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με την οποία καταργούνται ταόρια ηλικίαςγια τους υποψηφίους που θέλουν να προσληφθούν στοΕΣΥ.

Ετσι, ενώ τα νοσοκομεία διψάνε για νέο αίμα δεδομένου ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι γερασμένο –σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 60 χρόνια –η εγκύκλιος ανοίγει την πόρτα ακόμη και σε εκείνους τους γιατρούς που είναι στην τελική ευθεία για τη σύνταξη. «Πρόκειται για άμεση αναγνώριση ότι οι νέοι γιατροί δεν εμπιστεύονται το σύστημα», σχολιάζει από την πλευρά του ο καρδιολόγος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ηλίας Σιώρας.