Θετική εξέλιξη, που φαίνεται να δίνει ώθηση στο παραμελημένο πεδίο της πρόληψης, αποτελεί η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 200 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα θα μετατρέψουν το ερχόμενο Σάββατο την Πλατεία Αριστοτέλους σε κέντρο πρόληψης για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Εκεί θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις, όπως σακχαρομέτρηση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κ.ά., ενώ οι φοιτητές θα ενημερώσουν τους πολίτες για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την πρόληψη και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Συμπληρωματικά, με στόχο την προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής, θα ακολουθήσουν γυμναστικά δρώμενα, διανομή υγιεινών γευμάτων και φυσικών χυμών.

ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ. Η εκπαίδευση των φοιτητών στον τομέα αυτόν απαντά σε ένα ακόμη υγειονομικό… κενό, καθώς η ενημέρωση του πληθυσμού και συνεπώς τα αντανακλαστικά των πολιτών εν μέσω κρίσης σε θέματα πρόληψης είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που δείχνουν ότι ένας στους δέκα πολίτες άνω των 40 ετών δεν έχει μετρήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ το 20,6% των ατόμων 50 ετών και άνω δηλώνει ότι μετράει την αρτηριακή του πίεση σπανίως ή και ποτέ.

Αντίστοιχα, 39,4% εκείνων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, για τις οποίες η σωστή διατροφή και η αποφυγή των κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ξεχνούν συστηματικά τις συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Υγείας (Health Festival) τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και του Δήμου Θεσσαλονίκης.