Τη δημιουργία ειδικού Ταμείου στην ευρωζώνη που θα βοηθά τις χώρες – μέλη σε περιόδους κρίσεων, μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης ζήτησε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο κάλεσε ουσιαστικά τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για τις «βροχερές μέρες», στο οποίο θα συνεισφέρουν χρήματα όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Η συνεισφορά θα μπορούσε να ανέρχεται στο 0,35% του ΑΕΠ κάθε χώρας, όπως είπε. Οταν παρουσιάζονται έντονα οικονομικά προβλήματα οι χώρες θα μπορούν να ζητούν χρήματα από το Ταμείο για να αντισταθμίζουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν θα υπάρχουν μεγάλες κρίσεις, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια από Ταμείο, τα οποία όπως θα αποπληρώνουν στην πορεία με τις συνεισφορές τους σε αυτό. Για να υπάρχει χορήγηση βοήθειας οι χώρες θα πρέπει να υπακούουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Εάν εξετάσει κανείς την οικονομική κρίση που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια η ευρωζώνη και ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα, θα δει ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων με αποτέλεσμα να γίνεται μάχη με τον χρόνο, είπε ακόμη η Λαγκάρντ.

Ουσιαστικά πρότεινε τις περιόδους που δεν υπάρχει κρίση να καταβάλλουν οι χώρες αυξημένες συνεισφορές στο Ταμείο, οι οποίες θα καθορίζονται με βάση τη βοήθεια που έλαβαν όταν είχαν δυσκολίες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει κίνητρο ώστε οι χώρες να διατηρούν δημοσιονομική πειθαρχία. Για να κατευνάσει χώρες όπως η Γερμανία, φρόντισε επίσης να προσθέσει ότι η παροχή τέτοιας βοήθειας θα είναι «προσωρινό μαξιλάρι και όχι μόνιμος πυλώνας» στήριξης.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συζητούν από πέρυσι την πιθανότητα μιας τέτοιας στενότερης ενοποίησης ανάμεσα στις χώρες του ενιαίου νομίσματος. Πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε η Γαλλία για να συναντήσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου και χωρών όπως η Ολλανδία. Ουσιαστικά οι βόρειες χώρες φοβούνται ότι θα κληθούν να πληρώσουν για την ενίσχυση χωρών του Νότου. Μετά τις εκλογές στη Γερμανία όμως οι αντιδράσεις για στενότερη ενοποίηση φαίνεται πως έχουν αρχίσει να μειώνονται και το θέμα έχει επανέλθει στο τραπέζι.

Η ομιλία της Λαγκάρντ είναι σημαντική για τις προθέσεις που υπάρχουν στην ευρωζώνη καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο κύριος υπέρμαχος για μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται πρόθυμη να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας για να διαδεχτεί τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν η θητεία του ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Μια πιο ενοποιημένη ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για την ευημερία της περιοχής και φάρο ελπίδας για τον κόσμο» ανέφερε ακόμη στην ομιλία της η Λαγκάρντ.